«Policists nevar būt pērkams» • IR.lv

«Policists nevar būt pērkams»

2
Armands Ruks. Zīmējums - Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Lai gan Valsts policijas jaunais priekšnieks Armands Ruks amatā ticis bez konkursa, viņš sola — ar viņa rokām policijā nenotikšot nekas nelikumīgs vai neētisks

Ja nebūtu pandēmija, šī intervija notiktu klātienē. Varbūt Čiekurkalna Mielotavā vai Ādažos, kur dzīvo jaunais Valsts policijas šefs Armands Ruks. «Tur Klaips tāds centrā ir, laba vieta,» saka Ruks. Mūsu saziņa notiek Zoom platformā. Kaut kas labi nestrādā — skaņa raustās. Pēc Ruka priekšlikuma izslēdzam katrs savu mikrofonu laikā, kad otrs runā. Šādi sazināties ir drusku neērti — prasa disciplīnu, tā Rukam padodas labāk.

Ir pirmdiena, 4. janvāris, un Valsts policijas šefs ir tiešraidē no sava darba kabineta policijā, es — no istabas. Kad saku, ka ekrānā neatpazīstu bijušā priekšnieka Inta Ķuža kabinetu, viņš precizē, ka tas tagad ir Ruka kabinets. Kaut ko pārkārtojis, arī valsts karogs ienests — tas iekļaujas arī videokameras lodziņā. Ruks turpat kabinetā pats sev pagatavo kafiju, man pie rokas smiltsērkšķu dzēriens.

Policijas šefs savus pienākumus nevar veikt attālināti, tāpēc atrodas darbā. Arī Jauno gadu sagaidījis policijā. «Biju operatīvās vadības centrā.» Gadu mijā plaši policijas spēki bija iesaistīti komandantstundas uzraudzībā. Gaisotne bijusi saspringta, ne visi ievēro noteikumus, bijuši arī uzbrukumi policistiem. «Tāda normāla darba naksniņa ar zināmu atvieglojuma sajūtu no rīta.» Viss beidzies bez sevišķi smagām sekām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu