Andris Dekants, putnu atlanta veidotājs • IR.lv

Andris Dekants, putnu atlanta veidotājs

Andris Dekants. Foto — Kristīne Madjare
Mārtiņš Galenieks

Esmu satrenējies tā, ka ne tikai putnus, bet arī savus kaimiņus atpazīstu pēc klepus, smej biologs Andris Dekants (35). Viņš ir Latvijas koordinators nule iznākušajā Otrajā Eiropas ligzdojošo putnu atlantā, kura veidošana ilga piecus gadus. Starp visiem Latvijas ornitologiem Andris tam sagādājis visvairāk datu, kas ievākti, dodoties ekspedīcijās dabā. Pārsvarā tas notiek, vienkārši atpazīstot putnus pēc dziesmām. «To var katrs, un tam nevajag muzikālo dzirdi. Var salīdzināt tā — ir putni, kas dzied hiphopu, ir tādi, kas roku vai metālu. Un, ja ir piecas sugas, kas dzied hiphopu, tad jāvar atšķirt piecas hiphopa dziesmas. Ja to var, klausoties radio, to var arī dabā.» Šādi tiek ievākti aptuveni 95% no datiem — kad vien putnu uzskaite netiek veikta pie ūdeņiem, virs kuriem tos viegli ieraudzīt.

Taču Andris vispār ir īstais cilvēks, kam prasīt, kur mīt katra no Latvijas putnu sugām. Tūlīt pēc Eiropas projekta no-slēguma viņš uzņēmies vadīt darbu pie Latvijas ligzdojošo putnu atlanta — tas ilgs līdz 2024. gadam. Viņš arī ir atbildīgs par putnu sadaļu vietnē Dabasdati.lv. Viņam ir šādam darbam ļoti atbilstoša izglītība. Sākotnēji ieguvis bakalaura grādu vadības zinībās, viņš sācis strādāt IT jomā, taču viņu «aizķēruši» putni, un maģistrantūrā Andris izmācījies par biologu.

Eiropas mēroga ligzdojošo putnu atlants tapis tikai otro reizi vēsturē. Iepriekš precīza sugu izplatības kartēšana notika pirms 30 gadiem. «Iegūto datu salīdzināšana liecina, ka ir sugas, kas izzūd, bet ir arī tādas, kas izplatās,» stāsta Andris. «Būtiski, ka apdraudētās sugas, kas tikušas aizsargātas, pa šo laiku ir atkopušās, piemēram, lielais dumpis. Lielā piekūna stāvoklis ir pat labāks nekā pirms 30 gadiem.»

Tāpēc atlants ir svarīgs — tas dos arī politiķiem iespēju pieņemt informētus lēmumus par to, kādu sugu kurā reģionā visvairāk nepieciešams aizsargāt. Latvijas gadījumā tas varētu būt mazais ērglis, saka ornitologs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu