Žurnāls: Kā vakcinēsimies Latvijā? • IR.lv

Žurnāls: Kā vakcinēsimies Latvijā?

5
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Pirmie 12 tūkstoši BioNTech/Pfizer vakcīnas devu Latvijai tiks piegādāti jau janvārī, poti saņems 6000 mediķu, kas strādā Covid-19 frontes karstākajos punktos: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Austrumu un Stradiņa universitātes slimnīcās, kā arī visās reģionālajās slimnīcās un Bērnu slimnīcā. To paredz vakcinācijas plāns, ko Veselības ministrija izstrādājusi kopā ar četrām pārraudzības iestādēm, raksta žurnāls Ir.

Sarunā ar Imunizācijas valsts padomes vadītāju Daci Zavadsku Ir noskaidroja, kas vakcinācijas procesā jau ir skaidrs, bet kas var radīt grūtības.

Vakcīnas atšķiras pēc izstrādes tehnoloģijas. BioNTech/PfizerModerna un CureVac ir tā dēvētās nukleīnskābju vakcīnas — to pamatā ir sintētiska vīrusa RNS versija, skaidro Zavadska. Tehnoloģija ir pētīta jau vairāk nekā desmit gadus un lietota onkoloģijas terapijā. Šo vakcīnu priekšrocība — zemas izmaksas un augsta drošība. Lai novērstu baumas, Zavadska īpaši uzver, ka sintētiskā RNS versija neietekmē cilvēka DNS. Grūtības ar BioNTech/Pfizer vakcīnu sagādā tās uzglabāšanai vajadzīgā ultrazemā temperatūra, mīnus 70—80 grādu pēc Celsija.

Savukārt AstraZeneca vakcīna ir tā sauktā vīrusu vektoru vakcīna, kas izgatavota no parastā adenovīrusa novājinātas versijas. Arī adenovīrusa vakcīnas ir pētītas un plaši izmantotas gadu desmitiem. Tās ir viegli ražot un transportēt, var uzglabāt ledusskapja temperatūrā.

Pēc Zāļu valsts aģentūras prognozēm, visvairāk Latvijā tiks izplatīta AstraZeneca vakcīna, bet vismazāk — BioNTech/Pfizer. Zavadska skaidro, ka AstraZeneca vakcīnu pētījumu trešajā klīniskajā fāzē līdz oktobrim pārbaudīja 24 000 brīvprātīgo, vidējā efektivitāte bijusi 70,4%. Neviena persona, kas saņēma vakcīnu, bet tomēr inficējās ar Covid-19, nav saslimusi smagi vai hospitalizēta. Zavadska uzsver — primārais vakcīnas uzdevums ir novērst nāvi un smagu saslimšanu. Un tikai pēc tam novērst infekcijas transmisiju.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (5)

mooi 17.12.2020. 16.40

Mani interesē kāpēc Latvija tik maz iepirka Phizer, kurai ir augsti rādītāji un tik daudz Astra Zeneca,kurai ir zemi vai cenas dēļ? Tik maz iedzīvotāju kā Latvijā ir jāvakcinē ar labāko vakcīnu, nevis ar sliktāko. Es lasīju, ka Astra Zeneca sadarbojas ar Krieviju un grib Sputniku pievienot savai vakcīnai. Es, piemēram, negribu vakcinēties ar puskrievu vakcīnu, bet labāko. Izkatās, ka izredzētie dabūs labāko un pārējie sliktāko. Vai tas ir taisnīgi un godīgi?

0
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > mooi 17.12.2020. 16.59

    nauda ir? ja ir, tad būs jums PFIZER , ja nav tad neko – tad kā saka – kā Laimes māte būs lēmusi

    0
    0
    Atbildēt

    1

    mooi > Sskaisle 17.12.2020. 17.07

    Phizers nemaz nav tik dārgs.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > mooi 17.12.2020. 17.46

    tad es nezinu – un es vispār nezinu vai gribu vakcinēties – vai tad mūsu un valdība spēs to loģistiku nodrošināt ? ticēt varēs?

    un es jau no dabas vārga, ja vēl šitādu durs iekšā unj 2 x? es labāk ar masku visu laiku staigāju – lūpas nav jākrāso, grumbas nav jāsavelk – uzpūderē tik acis un skaistums ,ka neatskatīties, bet jā – nezinu – un mani jau tik un tā ne acinās, ne piedāvās vakcinēt , ja pašai izdosies izcīnnīt -tad varbūt

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gustaps > mooi 08.01.2021. 17.28

    Neliec visas olas vienā grozā. Kas ir laba vakcīna un kas nē, pīpls redzēs rudenī, kad cāļus skaitīs. Taisni labi, ka vakcīnas ir tik dažādas. Zināma loterijas iespēja. Jo vēl nevar zināt , kurš laimīgais būs. DDD.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu