Rūdolfs Vālbergs, Pradas seja • IR.lv

Rūdolfs Vālbergs, Pradas seja

Lai arī Pradas reklāmā Rūdolfs tērpts smalkās drēbēs ar ieveidotiem matiem, ikdienā viņš vēl aizvien ir parasts sešpadsmitgadnieks, kas nepiedomā pie īpašas matu sasukas. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Atverot pasaulslavenā itāļu modes nama Prada mājaslapas sadaļu vīriešiem, ekrānā parādās stalts, nopietns jauneklis baltā kreklā ar kaklasaiti. Tikai retais zina — tas ir 16 gadus vecs latviešu puisis, kuram kļūšana par Pradas seju ir pirmais nopietnais darbs modeļa profesijā.

Rūdolfa Vālberga aizraušanās ir skeitošana. Kad pagājušā gada vasarā viņš ar draugiem, kā ierasts, skeitoja pie Nacionālā mākslas muzeja, pie Rūdolfa pēkšņi pienāca kāds vīrietis ar suni un iedeva bukletu. Svešinieks izrādījās modeļu aģentūras The Bro Models vadītājs Kārlis Ādlers. Iepriekš Rūdolfs par karjeru modes pasaulē nebija domājis. Tomēr, mājās apspriedies ar mammu Ievu Meliņu, kas 1995. gadā ieguva Mis Latvija titulu, nolēma sazināties ar aģentūru. «Interesanta lieta, ko pamēģināt,» atceras Rūdolfs, taču lielas cerības neloloja.

Toreiz Rūdolfam bija tikai 15 gadu. Lai strādātu par modeli, jābūt vismaz 16. Taču, apskatot Rūdolfa fotogrāfijas Instagram, aģentūras pārstāvji tik un tā viņu uzaicināja uz tikšanos birojā. Līdz nākamajai dzimšanas dienai Rūdolfs iekļuva tādā kā «gaidīšanas sarakstā» — aģentūrā jau bija, tomēr strādāt vēl nedrīkstēja.

Līdz septembrim, kad Rūdolfs devās uz Itāliju sadarboties ar zīmolu Prada, fotogrāfam pozējis viņš bija tikai aģentūrā. Tur viņu māca pareizi staigāt, būt kameras priekšā un paskaidro, kā modes pasaule darbojas. «Lielākoties modelim vienkārši jājūtas brīvi,» puisis atklāj, ka tas nemaz nav tik viegli. Būtisku lomu spēlē fotogrāfs, kurš modelim pasaka, kas tieši jādara un kādas emocijas jāizrāda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu