Leksēt ar lielo karoti • IR.lv

Leksēt ar lielo karoti

Andis Teivāns (pa kreisi) un Jānis Trokša, Saltums-2 īpašnieki. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

Latvijas ziemām kļūstot aizvien pelēkākām, saldējuma ražotāji Saltums-2 Līvānos berzē rokas — jo vairāk siltu un saulainu dienu, jo lielāks saldētā deserta patēriņš!

Abi uzņēmuma īpašnieki Andis Teivāns un Jānis Trokša ir vienisprātis, ka ražo klasisku vērtību, kam no modes nebūs lemts iziet. Viņi paši visvairāk iecienījuši plombīra un šokolādes saldējumu — tās ir garšas, ar kurām uzauguši. Bet par to, ka nepieciešams apmierināt arī jaunāko paaudžu prasību pēc nemitīgas sortimenta mainības, atgādina Jāņa meita Agija Trokša. Viņai uzņēmumā uzticēts rūpēties par mārketingu. «Katru gadu, katru sezonu cenšamies radīt vismaz 15 jaunus saldējuma veidus. Visu laiku eksperimentējam,» stāsta Agija.

Ziemassvētku gaidīšanas laikā veikalos pirmo reizi nonāks saldējums ar ābolu kūkas garšu. Tas fasēts nevis vafelēs, bet nelielās sirds formas plastmasas kārbiņās. Ar šo produktu līvānieši cer Latvijas sabiedrību radināt pie tā, ka saldējumu var baudīt arī ziemā. «Latvieši vēl nav iemācījušies kā ārzemju filmās saldējumu ar lielajām karotēm no kastes ēst,» stāsta Agija. Jānis gan piebalso, ka pēc garas darba dienas labprāt atlīgst dīvānā, lai vēsā mierā leksētu saldējumu no visas kastes. 20 gadu garumā krātā pieredze saldējuma ražošanā iemācījusi, ka uzņēmuma attīstība būs atkarīga no drosmes pieņemt aizvien jaunus izaicinājumus.

Sapņu profesija

Savu saldējuma impēriju Saltums-2 īpašnieki sāka būvēt trauksmainajos deviņdesmitajos. Pirmos soļus saldējuma biznesā abi skolas laiku draugi spēra, iegādājoties refrižeratoru — kravas automašīnu saldētu produktu pārvadāšanai. Mašīnā varēts satilpināt tikai 40 kastes saldējuma, taču ar to pietika, lai iepirktu saldējumus no Rēzeknes Piena konservu kombināta, apbraukātu Latgales ciemu tirgus, pārdodot ar peļņu. Vēlāk leģendārais Latgales piena produktu ražotājs piedzīvoja krahu, bet tad līvānieši jau bija sākuši sava saldējuma ražošanu.

«Pirmo pasterizācijas katlu ietilpība bija 100 litru, tagad uzreiz var pasterizēt trīs tonnas,» Andis labprātāk stāsta par tehniku. Viņš izrāda jaunāko noliktavu, kurā valda mīnus 20 grādu sals. Jaunībā esot varējis šādā aukstumā krāmēt kastes krekliņā un šortos, tagad uz šādām pārgalvībām prāts vairs nenesas. Jaunā noliktava saldētava esot viena no lielākajām Latvijā, lielākā Latgalē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu