Varenu stāstu meklējumos • IR.lv

Varenu stāstu meklējumos

2
Valters Sīlis. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Trīs gadus pēc kārtas nominēts par gada režisoru, Valters Sīlis šoreiz Spēlmaņu naktī saņēma trīs balvas uzreiz — viņa iestudējums Puika, kurš redzēja tumsā izpelnījās gada mazās formas izrādes godu, Valters pats gada režisora titulu un vēl arī Grand Prix

Nupat beidzies Valtera Sīļa jaunākā iestudējuma Perfektā teikuma nāve mēģinājums, tā pirmizrāde bija paredzēta 6. decembrī. Uz Nacionālā teātra skatuves uzbūvēta romāna autora, igauņu rakstnieka Reina Rauda privātmājas kopija. Starp rekvizītiem pamanu šķīvi ar tik kārdinošām kotletītēm, ka slepus tās pasmaržoju. Protams, putuplasts. Sīlis mani tūliņ pavelk uz zoba: «Tāds jau ir tas teātris! Vieni vienīgi māņi!»

Režisoram, kurš joprojām tiek saukts par «jauno», ir 35 gadi. Viņš sapņoja kļūt par dramaturgu, bet izkrita pēdējā uzņemšanas kārtā un pēc gada iestājās režisoros. Dramaturgu kursa vadītājs Lauris Gundars vēlāk esot teicis: «Redz, cik labu darbu izdarīju, ka tevi nepaņēmu!» Valters arī gadu studējis teātra kritiku pie Silvijas Radzobes. Tas devis spēju paškritiskāk vērtēt savu sniegumu un veselīgāk uztvert kritiku.

Lai darbs pie jauna iestudējuma izdotos, Sīlim sākotnēji nepieciešama trauksmes sajūta, ka nekas nesanāks. Ģenerālmēģinājumu vislabāk esot skatīties nogurušam — tad «viss besī» un noteikti pamana katru kļūdu, ko vēl var izlabot. Visbīstamāk esot aizkustinājumā pašam apraudāties ģenerālmēģinājumā. Tātad vairs neredzi mērķi uz vēl labāku rezultātu, neredzi trūkumus, bet nepiedodami apmierināti baudi savu sniegumu. Tas ir aizliegts! Neapmierinātība ar savu darbu viņam ir daļa no pašdisciplīnas.

Kopš 2008. gada Sīlis iestudējis izrādes Nacionālajā teātrī, Ģertrūdes ielas teātrī, Dirty Deal Teatro, Liepājas teātrī, arī Lietuvas Nacionālajā teātrī, Kauņas Nacionālajā teātrī un Vaba Lava teātrī Igaunijā. Pirmo Spēlmaņu nakts nomināciju par gada spilgtāko debiju viņš saņēma pirms 11 gadiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu