Reira «palīdzība» • IR.lv

Reira «palīdzība»

4
Pauls Raudseps

Obligāto minimālo sociālo iemaksu ieviešana ir traģēdija ar farsa elementiem

Augstprātīga nekompetence raksturojusi vairākus šīs valdības darbus, kurus tā pasniedz kā atbalstu iedzīvotājiem, bet kuros pirmais, dominējošais instinkts allaž ir neuzticība un truls birokrātiskums.

Tā tas bija pavasarī ar dīkstāves pabalstiem, kurus kā žēlastības dāvanu ieviesa palīdzībai pandēmijas skarto uzņēmumu darbiniekiem, bet kurus finanšu ministrs Jānis Reirs (Jaunā vienotība) nolēma faktiski izmantot kā stibu, ar kuru pārmācīt visus, kuri legāli bet, viņaprāt, negodīgi izvēlējušies kādu no alternatīvajiem nodokļu režīmiem. Tā nu dīkstāves pabalsti tika saistīti nevis ar deklarētajiem ienākumiem, kas būtu loģiski — valsts sniedz īslaicīgu palīdzību, lai aizvietotu vīrusa cirsto robu mājsaimniecību budžetos —, bet gan ar sociālajām iemaksām, kuras saistītas ar citām, stingri definētām sociālās apdrošināšanas jomām un uz šādu krīzi nebūtu attiecināmas. 

Rezultātā vairākus mēnešus mediju telpu pildīja pabalstiem nekvalificējušos sūdzības, un valdībai nācās gandrīz vai katru nedēļu attiecīgajiem noteikumiem likt ielāpu uz ielāpa, lai labotu pašas uztaisīto brāķi. Bet kaitējums ar to nebeidzās. Kā izrēķināja Latvijas Banka, pavasarī tiešais atbalsts iedzīvotājiem Latvijā bija ievērojami mazāks nekā Lietuvā vai Igaunijā, kas ir viens no iemesliem, kāpēc ekonomikas kritums pie mums bija manāmi lielāks nekā kaimiņvalstīs.

Līdzīgu talantu ar it kā atbalstam izstieptu roku iedot pliķi sejā pavasarī demonstrēja Nacionālās veselības dienests ar piemaksām mediķiem par darbu paaugstinātas slodzes un stresa apstākļos. Nevajadzīgi sarežģītu aprēķinu rezultātā izmaksātās summas daudziem mediķiem bija tikai daži eiro, kurus viņi turklāt saņēma tikai vasaras beigās. No mediķiem atvēlētajiem astoņiem miljoniem eiro tika izmaksāti tikai 5,6. Taupība šajā gadījumā ir nevis tikums, bet gan kaitniecība, jo liedz atbalstu tiem, no kuriem šobrīd atkarīga visas sabiedrības drošība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu