Pilnīga negaļa • IR.lv

Pilnīga negaļa

Edgars Sanders. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Arī ēdot mazāk gaļas, varam darīt labu apkārtējai videi. Trīs gardas burgeru alternatīvas iesaka augu valsts pavārs Edgars Sanders, kurš saimnieko Cēsu restorānā Jāņoga

Apvienoto Nāciju Organizācijas publiskotā statistika ir biedējoša — industriālā lopkopība ir trešais lielākais piesārņojuma avots pasaulē. Pat fosilās degvielas darbinātā transporta sistēma nestāv tam klāt. Milzu fermas aizņem neproporcionāli daudz vietas, iespiežas aizvien dziļāk Amazones mūžamežos, rada siltumnīcas efektu un izsusina pasaules saldūdens krājumus. Viens vienīgs liellopa gaļas burgers zemeslodei izmaksā 1695 litrus saldūdens. Tikpat, cik cilvēks divu mēnešu laikā izlieto dušā.

Taču pieprasījums pēc gaļas palielinās, un līdz 2050. gadam tā pieaugums prognozēts pat līdz 76 procentiem. Turklāt, lai gan gaļas ražošana aizņem 80 procentus pasaules lauksaimniecības zemju, no visu pasaules iedzīvotāju apēstajām kalorijām tā sagādā tikai 18 procentus. Mums, eiropiešiem, gaļas patēriņš desmit gadu laikā būtu jāsamazina par divām trešdaļām, aprēķinājusi vides aktīvistu organizācija Greenpeace. Tas novērstu industriālās lopkopības ietekmi uz vidi. Kāpēc gan to nedarīt garšīgi?


Good Bite Hamburger
gaļas burgers ar Cēzara mērci

Cēzara mērce
Good Bite Hamburger gaļas plācenīši (var nopirkt dažos lielveikalos)
Burgeru maize
Salātu lapas
Sarkanā sīpola šķēles

Good Bite Hamburger gaļas plācenīšus cep uz pannas, līdz brūni no abām pusēm. Kad plācenīši apcepti, uz tās pašas pannas liek burgeru maizi, cep, līdz brūna un kraukšķīga. Uz vienas maizes smērē Cēzara mērci, liek salātu lapas, sīpolus, gaļas plāceni, vēl nedaudz mērces un visu nosedz ar otru daļu maizes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu