Ilgtspējīga izvēle • IR.lv

Ilgtspējīga izvēle

Marija Leskavniece

Pieci ieteikumi ikdienas preču aizstāšanai

Vienreizlietojamie skuvekļi
Cilvēks, kurš skujas ikdienā, savas dzīves laikā izlieto vismaz 2400 vienreizlietojamo skuvekļu.
Un tas tikai tad, ja vienu skuvekli izmanto vismaz sešas reizes, nevis vienu. Lai samazinātu savu gludo vaigu vai kāju ietekmi uz apkārtējo vidi, izvēlies vairākkārt lietojamus skuvekļus (jā, tādus pašus, kādus cilvēki lietoja vēl padomju laikos!) ar maināmām žiletēm, ko iespējams nodot pārstrādei.


Mitrās salvetes
Paiet apmēram 100 gadu, kamēr mitrās salvetes dabā sadalās.
Tās lielākoties ražo no sintētiskas, nepārstrādājamas šķiedras. Arī pēc nonākšanas kanalizācijas sistēmā salvetes nesadalās, bet veido aizsprostojumus caurulēs vai turpina ceļu līdz pat atklātām ūdenstilpēm. Dabai draudzīgāk ir izmantot mazgājamas mikrošķiedras drāniņas vai nelielus dvielīšus. Bet īpaši netīrām situācijām lietot salvetes, kas ir kompostējamas.


Menstruālie produkti
Vidēji katra sieviete dzīves laikā izlieto no 5 līdz pat 15 tūkstošiem vienreizlietojamo pakešu vai tamponu.
Taču tampona dzīves cikls ir krietni ilgāks par vidējo sievietes dzīves ilgumu. Ja vēlies reizi mēnesī nevairot pasaules atkritumu krājumus, ir vairākas iespējas, kā to izdarīt. Menstruālā piltuve, kas veidota no medicīniskā silikona, kalpos desmit gadus. Arī pareizi kopta menstruālā apakšveļa būs lietojama vairākus gadus, tāpat kā auduma mikrošķiedras paketes un ieliktnīši.


Kosmētika
Skaistumkopšanas industrija gadā rada 120 miljardus iepakojumu.
#paliecmājās var būt labs sākums arī ikdienas kosmētikas patēriņa samazināšanai. Vai varbūt laiks, kad pašam mājās pagatavot kādu līdzekli? Tomēr, ja šķiet, ka uzkrāsoties vajag, svarīgi lietot dabai draudzīgu kosmētiku. Noskaidrot, kas patiesībā ir populārāko zīmolu kosmētikas sastāvā, iespējams vietnē Ewg.org/skindeep. Svarīgi arī neaizmirst par iepakojumu — šķiro to, ja iespējams, vai nodod atkārtotai uzpildīšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu