Tūlītējs glābiņš? • IR.lv

Tūlītējs glābiņš?

Klīnisko pētījumu brīvprātīgais ASV pilsētā Baltimorā 4. maijā saņem vakcīnu, kas ir vācu firmas BionNTech un amerikāņu Pfizer kopprojekts. Foto — Scanpix
Der Spiegel

Iespējams, ja tuvāko nedeļu laikā apstiprināšanai tiks iesniegti pirmie koronavīrusa vakcīnu kandidāti. Tas gan vēl nenozīmē, ka visi izaicinājumi būs pārvarēti un pandēmija uzvarēta

Iepriekšējā reize, kad Vācijas pilsētā Maincā notika visai pasaulei nozīmīgs vēsturisks pavērsiens, bija viduslaikos, kad Johans Gūtenbergs izgudroja grāmatu iespiešanas tehnoloģiju. Šoreiz pašā pilsētas centrā uz ielas ar zīmīgu nosaukumu An der Goldgrube (Pie zelta raktuves) aiz vairākām drošības un sterilitātes barjerām bioreaktorā tiek sintezēts vakcīnu kandidāts BNT162b2. Iespējams, tā būs pirmā vakcīna pasaulē pret jauno koronavīrusu.

Tā izstrādāta profesora Ugura Sahina un viņa sievas Ozlemas Tureči vadībā. Abi ir turku imigrantu bērni, kas ikdienišķā situācijā pats par sevi būtu iedvesmojošs stāsts. Taču par to īsti runāt nav laika, jo visā pasaulē strauji palielinās Covid-19 slimnieku skaits un daudzi cilvēki izmisuši prāto — kā apturēt otro pandēmijas vilni? Vai mēs jelkad spēsim uzvarēt nāvējošo vīrusu?

ASV prezidents Donalds Tramps jau pasludinājis uzvaras dienu. «Mēs paredzam, ka ikviens amerikānis saņems vakcīnu līdz nākamā gada aprīlim,» viņš paziņoja septembrī. Taču viss nav tik vienkārši.

Žurnālistiem, kas vēlas intervēt Sahinu, jāuzliek biezā FFP2 tipa maska, un viņi nedrīkst rakstīt, kurā ēkā atrodas pētnieka kabinets. Pie ieejas dežurē muskuļoti sargi, bet Vācijas iekšējās drošības dienests nodrošina laboratorijas pasargāšanu pret kiberuzbrukumiem. Likmes ir pārāk augstas, jo, iespējams, jau tuvākajās dienās būs lielāka skaidrība, kad būs pieejama pirmā efektīvā vakcīna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu