Maskas nekrīt • IR.lv

Maskas nekrīt

Nellija Ločmele

Maska — nevis stilīga auduma apdruka vai «parastā» gaišzilā medicīniskā, kas palīdz bremzēt vīrusa izplatību, bet gan skābekļa maska, lai turpinātu elpot. Tā šobrīd ir ikdiena daudziem Covid-19 pacientiem, kas nonākuši slimnīcā. Ārsti saka — aptuveni 40% no hospitalizētajiem atkarīgi no papildu skābekļa. Arī Kristaps — viens no šajā Ir intervētajiem pacientiem, kas izlēmuši paši vēstīt sociālajos tīklos par slimības gaitu, tā brīdinot visus līdzcilvēkus. Paldies viņiem un izturību!

Situācija slimnīcās ir nopietna. Skaitlis «250», ko ilgi bijām dzirdējuši kā Covid-19 ārstēšanai atvēlēto gultu skaitu, ir pārvērties reālos pacientos — viņi klepo un cīnās par elpu vai sevišķi smagos gadījumos jau nonākuši reanimācijā. Daļa izrakstās uz mājām, daļa diemžēl uz morgu. Mirstības līmenis pagājušajā nedēļā trīskārt pārsniedzis pavasarī fiksēto maksimumu.

Kāpēc valdība ir noskatījusies uz krīzes sabiezēšanu, kas nozīmē vairāk saslimušo un mirušo, un bīstamu apdraudējumu veselības sistēmai? To jautājām premjerministram Kariņam, kurš bez izlocīšanās atzina valdības pārlieko gausumu. «Bija sistēmiska ilūzija, ka pandēmija ir beigusies,» viņš raksturo atbildīgo amatpersonu maldus. Tiesa, arī otrdien valdība nerīkojās — vēl vērtēs datus un piektdien lems, vai jāievieš ārkārtas ierobežojumi. Pagaidīsim! Kādi joprojām bez maskām, citi ar «parastajām» un citi — ar skābekļa balonu pie gultas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu