Ilze Štrausa, pēta kaķu vārdus • IR.lv

Ilze Štrausa, pēta kaķu vārdus

Ilze ar vecāku mīluli Muri. Pašas Bosiks — mazs, palaidnīgs un ļoti rotaļīgs kaķītis — jau medī citos laukos. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Rūdi, Minkas, Pūkas, Pogas un Muri ir vispopulārākie. Tomēr arī parasts vārds reizēm kļūst īpašs. Piemēram, kāda kaķenīte vārdu «Mazmincs» ieguvusi, būdama mazākā no minčiem. Lai arī izaugusi par citiem lielāka, vārds palicis, stāsta Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta zinātniskā asistente Ilze Štrausa. Gatavojoties Liepājas Universitātes zinātniskajai konferencei Vārds un tā pētīšanas aspekti, viņa izzina Latvijas kaķu vārdus. 

Onomastika jeb īpašvārdu pētniecība ir Ilzes lauciņš. Rakstot bakalaura un maģistra darbu, viņa pētīja dzimtās puses — Ukru pagasta leišmalē — vietvārdus. Pēdējā laikā viņu ieinteresējuši personvārdi: kāpēc kādu sauc tieši tā un ne citādi? Pētījusi gan cilvēku vārdus, gan skolotāju iesaukas. 

Zoonīmija no onomastikas nozarēm ir vismazāk pētītā — rakstus var gandrīz uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt. Pirms vairākiem gadiem Ilze vākusi govju vārdus un pēc sarunas ar institūta direktori nolēma — šoreiz kārta kaķu vārdiem! Savā sociālo tīklu profilā Ilze ievietoja anketu, nodomādama — draugi un paziņas aizpildīs, un kāds simts vārdu būs. «Bet atsaucība ir tik liela, ka nu jau ir divpadsmitarpus tūkstoši!»

Visas anketas Ilze vēl nav izskatījusi, bet daži interesantākie vārdi jau aizķērušies. Piemēram, Šekureks — vārdu kaķis ieguvis, jo skraidījis šurpu turpu. Bērni ķēruši un brīžiem iesaukušies: «Še ku, re ku! Ir!» Savukārt Skripstiņš skripstina nagus, staigādams pa parketu. Čatiņam patīkot «sarunāties», bet Mokiklas vārdu saimnieks pamanījis uz ceļa zīmes Lietuvā (lietuviešu valodā mokykla nozīmē ‘skola’).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu