Hermaņa kino • IR.lv

Hermaņa kino

20
Alvis Hermanis. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Gaidot Jaunā Rīgas teātra seriāla Aģentūra pirmizrādi, Alvis Hermanis negremdējas pagātnes atmiņās, arī ne drūmās fantāzijās par teātru nākotni pandēmijas ēnā. Viņš uzskata, ka pasaules kārtība ir pamatīgi sašūpojusies, un ar interesi gaida nezināmo iznākumu

Ar lidmašīnu neesot lidojis deviņus mēnešus. Citus teātrus šoruden nav apmeklējis. Režisors Alvis Hermanis kopā ar Jaunā Rīgas teātra trupu un studentiem iekapsulējušies savā burbulī teātra ēkā Tabakas fabrikā. «Esam koleģiāli sarunājuši, ka gribam turpināt spēlēt izrādes, tāpēc nekur apkārt nestaigājam. Studentiem pat mācības notiek teātrī, nevis Kultūras akadēmijā. Es jauniešiem lūdzu tepat pagrabā iekārtot sev kaut kādu naktsklubu, lai nav jāvazājas pa izklaides vietām.» Tomēr, par spīti piesardzībai, vienam no kolēģiem tika konstatēta inficēšanās ar Covid-19, un teātri uz divām nedēļām nācās slēgt. 

Hermaņa jauniestudējuma Sievietes un vīrieši pirmizrāde kopš marta pārcelta divas reizes. Tagad visas cerības uz novembri. Hermanis nezina, vai pats šajā sezonā paspēs vēl ko iestudēt, jo rindas kārtībā skatuves gaismas gaida visas pirmizrādes, kuras nenotika pavasarī: Gata Šmita, Pētera Krilova, Ulda Tīrona un Ineses Mičules iestudējumi. 

Vasara Alvim Hermanim un JRT aktieriem pagājusi filmēšanās burbulī, topot nebijušam projektam — viena teātra veidotam seriālam. Lai nu ko, bet seriālu no Jaunā Rīgas teātra laikam negaidīja neviens. 

Aģentūra būs Hermaņa debija kinorežijā. Desmit sēriju garš, melnbaltā formātā uzņemts stāsts par kādas reklāmas aģentūras darbiniekiem mūsdienu Rīgā. Darbības laiks — aizvadītā vasara. Uzņemšanas laukums — teātra ēka Miera ielā. Lomās būs redzami visi JRT aktieri, ieskaitot studentus. Būšot bagātīgi savērpts sižets ar kriminālo intrigu. Filmu no 27. novembra varēs skatīties interneta platformā JRT mājaslapā, biļetes turpat varēs iegādāties no 20. novembra. Alvis Hermanis šo kopdarbu ar scenāristu Jāni Joņevu un operatoru Mārtiņu Graudu uzskata par sezonas galveno notikumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu