Triks ar gaļu • IR.lv

Triks ar gaļu

«Ķīnā visi skrien, viss strauji attīstās. Kad pēc divu gadu prombūtnes viesojos dzimtenē, vispār nepazinu savu pilsētu,» stāsta Kevins. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Ķīnieša Guojunjaņa Ši jeb Kevina ģimene Latvijā ieradās 2013. gadā. Dzimtenē gaisa piesārņojuma dēļ Kevinu mocīja alerģisks iekaisums, tāpēc meklēja jaunas finansiāli izdevīgas un tīras mājas

Gatavošana ir Kevina vaļasprieks jau kopš piecu gadu vecuma. Puisim vienmēr paticis skatīties britu šefpavāra Gordona Remzija šovus, tāpēc, ierodoties Latvijā, Eiropas virtuve viņam nebija tumša bilde. Mājās Kevins parasti ēd ķīniešu ēdienu, taču vislabāk viņam patīk gatavot franču vai itāļu virtuvei raksturīgas maltītes, it īpaši pastas. Latviešu ēdienos ķīnietim pietrūkst specifisku garšu: «Citu Eiropas tautu virtuvēs ir baziliks, timiāns, rozmarīns. Bet latviešiem — sāls un pipari.» Latviešu iecienītie vārītie kartupeļi puisim negaršo — mulsina miltainā tekstūra. Bet biezenis vai apcepti kartupelīši gan tīri labi iet pie sirds.

Pirmajos gados Latvijā īstas Ķīnas garšas atrast nebija viegli. Tagad ir vairāk iespēju, tomēr Kevina ģimene dažus produktus, piemēram, chinkiang etiķi un vermicelli nūdeles pasūta no Vācijas. «Autentisku ķīniešu garšu Latvijā nav viegli atrast. Tāpēc dažus produktus pasūtām — negribam, lai ēdiens garšo «šķībi»,» saka Kevins. Arī kārtīgu ķīniešu restorānu Latvijā viņš vēl nav uzgājis. 

No mūsu iecienītajiem produktiem Kevinam patīk skābais krējums. It īpaši ar skābeņu zupu. Ideāli, ja klāt rupjmaizes šķēle, taču maizīte nevar būt pārāk cieta. Tieši rupjmaize, pēc puiša domām, iemieso īstenu Latvijas garšu. Runājot par skābo krējumu, Kevinu pārsteidz, ka latvieši to mēdz ēst ar visdažādākajiem ēdieniem. «Latvietis varētu ēst skābo krējumu arī ar McDonald’s frī kartupelīšiem vai čipsiem!» Te dzīvojot, Kevinam ļoti iegaršojušies dārzeņi, un viņš skābo krējumu labprāt pievieno arī salātiem. Taču zirņus ar speķi un Jāņu sieru puisis paprovējis tikai vienu reizi, atzīst to par interesantiem, bet viņa garšas kārpiņām ne pārāk pierastiem ēdieniem. 

Vēsturiski iegājies, ka Ķīnas uzturā liels uzsvars likts uz ogļhidrātiem. Gandrīz katru dienu ķīnieši ēd rīsus. «Man mājās ir 20 kilogrami rīsu,» atklāj Kevins. Latviešu virtuvē viņam patīk līdzsvars — uzsvars nav tikai uz ogļhidrātiem, bet arī uz olbaltumvielām un dārzeņiem. Kevins priecājas, ka, te dzīvojot, viņa uzturs kļuvis sabalansētāks. Puisis novērtē arī mūsu porciju izmērus — var labi paēst. Viņa dzimtenē ierasts, ka ēdienu pagatavo lielā, kopējā traukā, no kura maltītes laikā katrs papildina savu rīsu bļodiņu. Bet te katrs ēd no sava šķīvja, un punkts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu