Annija Iļjenko, Latvijas čempione lasīšanā • IR.lv

Annija Iļjenko, Latvijas čempione lasīšanā

2
«Šī ir kolosāla iespēja iegūt vērtīgu pieredzi un sevi pilnveidot!» Annija aicina 11 un 12 gadus vecus lasītājus spicēt ausis un acis, jo sākusies pieteikšanās pirmajai jaunā čempionāta kārtai. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Veselu gadu Gulbenes novada vidusskolas 7. klases skolniece Annija Iļjenko glabās ceļojošo kausu, ko sīvā 30 reģionālo lasīšanas čempionu cīņā 26. septembrī ieguva Latvijas skaļās lasīšanas sacensības finālā, kas notika Nacionālajā bibliotēkā.

Meitene bija izvēlējusies fragmentu no britu rakstnieces Dž. K. Roulingas romāna Harijs Poters un filozofu akmens — šī grāmata Annijai ir īpaši mīļa, jo atmodinājusi lasītkāri un mīlestību pret fantāzijas žanru. Turklāt izvēlētais fragments, kurā Harijs vēl nenojauš par savām spējām, kamēr burvju pasaulē viņa liktenis jau ir izlemts, ir emocionāls un ļauj izrādīt savas prasmes pilnā spožumā. Vērtētāju uzmanību piesaistīja Annijas dabiskums, nesamākslotais lasījums un vaļsirdība, pamatojot grāmatas izvēli.

Annija ir bieža pilsētas bibliotēkas viešņa. Lasīt sāka jau pirmsskolas vecumā, jo viņas mājās grāmatas ciena visi. Iemīļoto sēriju par Hariju Poteru Annijai ierādīja vecākā māsa Aleksa. «Redzēju, ar kādu interesi viņa lasa, un arī gribēju pamēģināt!» Pamēģināt patiesi bija vērts — pēc Annijas domām, filma nekādi nespēj konkurēt ar grāmatu. «Lasīšana attīsta fantāziju, ļauj sajust plašu, iepriekš neiepazītu emociju gammu. Grāmata ir vesels piedzīvojums, kuru vari turēt rokās un lasot izlaist caur sevi.» Diemžēl daudzi vienaudži to nesaprot, un Annija vēlas, kaut spētu pamudināt arī citus iepazīt grāmatu pasaules burvību. 

Tomēr lasīšana nav vienīgā nodarbe, kas viņu aizrauj. Meitene mūzikas skolā apgūst flautas spēli un piedalās dažādos konkursos. Patlaban viņai padomā divi nākotnes ceļi — aktiermāksla vai profesionālas mūziķes karjera. Pieredze mūzikas, daiļrunas un citos konkursos ļoti palīdzēja, gatavojoties lasīšanas čempionātam. Annija ir pieradusi veikt regulārus elpošanas vingrinājumus un tikt galā ar stresu. «Uztraukums ir vienmēr, un tā ir jābūt. Galvenais — spēt saņemt sevi rokās.» Uz skatuves ir gadījies arī pārteikties — tad svarīgi neapstāties un neļauties šokam, bet ar vēsu prātu turpināt. «Pirms uzstāšanās domāju: kā būs, tā būs. Esmu gatava un pārliecināta par sevi!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu