Negribu. Nevajag. Nepiedāvāt! • IR.lv

Negribu. Nevajag. Nepiedāvāt!

28
Mārtiņš Staķis. Foto — Lauris Aizupietis
Anda Burve-Rozīte

Mārtiņš Staķis (41) šoruden stājas Rīgas domes priekšsēdētāja amatā. Viņš sola biznesā un dzīvē līdz šim paša izstrādātos principus ieviest arī politikā. Kādi tie ir?

Divi kruasāni brokastīs Innocent Cafe Blaumaņa ielā pirms garas un izaicinājumiem bagātas pirmdienas, atbild Mārtiņš Staķis. Taču mans jautājums, vai jauno un progresīvo rīdzinieku ievēlētais politiķis ikdienā piekopj veselīgu dzīvesveidu un kā brokasto, viņu mazliet samulsinājis. Vingrs, atturīgu smaidu viņš sēž pretī kādā no Rīgas domes bezpersoniskajiem kabinetiem. 

Ārkārtas vēlēšanas augusta beigās Staķim izvērtās par spožu uzvaru: 26% izvēlējās Attīstībai/Par! un Progresīvo apvienoto sarakstu, turklāt gandrīz 25 tūkstoši ievilka plusu politikā tikai pirms pāris gadiem ienākušajam mēra kandidātam. Līdzīgi kā citas valdības partijas, Staķa saraksts pēla Saskaņas radīto korupcijas astoņkāji domē un paviršību pilsētas pārvaldībā, solot būtiskas pārmaiņas. Nākamajos piecos gados viņam tās būs jāievieš, jo jaunā koalīcija Staķi vienprātīgi virza priekšsēdētāja amatam — pirmā domes sēde gaidāma oktobra sākumā.

Vērojot, kā Staķis gatavojas jaunajam darba cēlienam, viņš šķiet hipsteru paaudzes sapnis politikā: mācījies ārzemēs jaunās tūkstošgades sākumā, izveidojis vienu no pievilcīgākajām kafejnīcām Rīgā un tirgo augstas kvalitātes kafiju. Ar liberālām vērtībām un labām diplomātijas spējām. Veselīgs, smaidīgs, jauneklīgs. Domes kabinetā, kas pārpilns garlaicīga dizaina mēbelēm, viņš rūtotajā kreklā ar pieskaņotu tumšzilu dūnu vesti un zelta krāsas ornamentālu aproci šķiet pavisam neiederīgs stila elements. 

Kad jautāju, vai viņš domē ienesīs neformālu atmosfēru bez kaklasaitēm, nesteidz piekrist. «Vēl šeit esmu viesis. Vispār ikdienā staigāju uzvalkā un kaklasaitē, šodien man brīvdienu režīms. Iedzīvotāji gaida, ka mērs ģērbsies, kā politiķim jāģērbjas.» Tad Staķis darīs tikai to, ko cilvēki no viņa vēlas? «Es jau nevaru nenākt ar jauniem uzstādījumiem. Kopā esam 18 cilvēki, no kuriem droši vien es vēl esmu pats konservatīvākais. Jauni vēji šeit gaidāmi arī bez manis! Tomēr jāpatur prātā, ka esam viena no konservatīvākajām nācijām. Cilvēkiem ir ekspektācijas, kā politiķim jāuzvedas, un mums ar tām jārēķinās,» viņš atbild jau gluži nopietni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu