Jauna elpa • IR.lv

Jauna elpa

1
Vita Vārpiņa. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Vita Vārpiņa bija viena no aktieriem, kas pirms gada pieprasīja vadības pārmaiņas un citu radošo virzību Dailes teātrī. Jaunā sezona ir sākusies. Režisora Gata Šmita jauniestudējumā Ārsts viņa būs galvenās lomas atveidotāja, kas no skatuves nenoies visu izrādi

Lugas eksemplārs ir 100 lappušu biezs, puse no tā ir viņas teksts. Bet jau novembrī viņa spēlēs režisora, Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa sievu Viestura Kairiša jauniestudējumā Smiļģis. Vai viena no vadošajām Dailes teātra aktrisēm jūt pārmaiņu elpu, uz kādu bija cerējusi? Īsā atbilde ir — jā. Tomēr Covid-19 laiks ar teātru durvju slēgšanu aktrisei raisījis pārdomas par to, cik nedroša ir pasaule — vari palikt bez darba jebkurā brīdī. 

Pat sākusi domāt, ko citu prot un varētu darīt, ja teātris nevarēs atsākt darbu. Vienīgā ideja — talants veidot skaistus ziedu pušķus «no nekā». Pat ja dabā nekas īsti nezied, viņa spējot saplūkt nezāles, mētras un smilgas, radīt brīnumu kaut no krūmāju žagariņiem. Domājams, tieši tas ir arī laba aktiera talanta pamatkapitāls — spēja radīt brīnumu.

Gatavojoties sarunai, izpētīju teātra skatītāju komentārus Dailes teātra mājaslapā. Starp daudziem «patīk» un «nepatīk» uzgāju neparastu vērojumu — Vitai Vārpiņai īpaši labi padodas nospēlēt trakos! Normālus cilvēkus viņa spēlē vienkārši labi, bet trakos — spoži.
Bet tā taču nav oficiāla teātra kritika?

Nē, tas ir kāda skatītāja viedoklis.
It kā pieņemts uzskatīt, ka man padodas varoņu lomas ar skaidru domu. Bet es šo uztveršu kā lielu komplimentu, jo režisori un aktieri taču visvairāk grib stāstīt stāstus par neordināriem cilvēkiem, kuri ir mazliet traki. Trakumu var traktēt dažādi. Es teiktu — tā ir izkāpšana no vidusmēra. Tas ir brīnišķīgi, ja man kā aktrisei izdodas izkāpt!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu