IT nozarē strādājošie ir apmierināti ar darbu • IR.lv

IT nozarē strādājošie ir apmierināti ar darbu

Ilustratīvs foto: pixabay.com
Jānis Pekša

Konkurētspējīgs atalgojums un plašās karjeras iespējas IT jomā ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās nav mīts, bet gan realitāte. Turklāt IT nozare pieprasa profesionāļus ar augstāko izglītību un praktiskām iemaņām. 2020.gada programmētāju aptaujas dati apliecina – 83% IT nozares pārstāvju ir apmierināti ar darbu un nemeklē neko citu.

Steka pārpilde” jeb angliski “Stack Overflow” ir lielākā tiešsaistes kopiena, kas paredzēta topošajiem un esošajiem programmētājiem. Kopienas organizētajā aptaujā 2020.gadā piedalījās 65 000 respondentu, no tiem – 400 IT nozares pārstāvji no Latvijas.

Bakalauri un maģistri

Aptauja rāda, ka 46,2% IT nozares profesionāļu ir bakalaura grāds, savukārt 22,8% – maģistra grāds. Salīdzinot ar 2019.gadu, bakalauru skaits ir audzis par 0,9%, maģistru – par 0,1%. Nozare turpina pieprasīt zinošus un profesionālus speciālistus, turklāt augstākā izglītība sniedz papildu kompetenci un sekmē konkurētspēju.

Aptaujā izceļas pieprasītākās programmēšanas valodas – Java, Python un C#. Studiju gaitā var apgūt arī citas programmēšanas valodas, tomēr šīs trīs apgūst padziļināti, ņemot vērā nozares pieprasījumu.

Jo vairāk programmēšanas valodu apgūst, jo lielākas iespējas ir darba tirgū un konkurētspējīgāks atalgojums. Aptauja atspoguļo programmēšanas valodu un atalgojuma korelāciju, piemēram, programmētāju, kas pārvalda Python, atalgojums gadā vidēji ir 59 000 ASV dolāru, Java – 50 000 ASV dolāru. Atalgojums Latvijā gan nedaudz atšķiras no vidējiem pasaules rādītājiem, tomēr programmētājam, kuram ir trīs vai četru gadu pieredze, atalgojums ir ļoti konkurētspējīgs.

Ar mākslīgo intelektu

Vairāk nekā 92% izstrādātāju visā pasaulē ir nodarbināti, tai skaitā pusslodzes darbā, savukārt 12% ir studējošie. Tas vēlreiz apliecina, ka IT nozarē studijas ir ērti savienojamas ar darbu. Turklāt IT nozares specifika Latvijā un augstais pieprasījums pēc darbiniekiem nozīmē, ka daudzi studējošie sāk pilnas slodzes darbu jau studiju laikā, pat pēc pirmā studiju gada. Darba tirgus pieprasa programmētājus, kuri pārvalda visas izplatītākās programmēšanas valodas, un programmēšanas inženierus, kuri ir apguvuši arī mākslīgā intelekta lietošanu praksē, piemēram, programmējot čatbotus.

Vairākums jeb 83% no aptaujātajiem IT nozares pārstāvjiem atzīst, ka ir apmierināti ar savu darbu un nemeklē neko citu. Manuprāt, tas ir vērā ņemams rādītājs. IT nozares izglītība paver ceļu uz augošu nozari, kurā profesionāli speciālisti ir pieprasīti un saņem atbilstošu atalgojumu.

Autors Jānis Pekša ir Biznesa augstskolas Turība IT virziena vadītājs.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu