Dārta Vijgrieze, Latvijas pārstāve Venēcijas kinofestivālā • IR.lv

Dārta Vijgrieze, Latvijas pārstāve Venēcijas kinofestivālā

1
Dārta uzskata, ka Latvijai pasaules kinoindustrijā jālaužas ar lielāku vērienu un jākāpj ārā no komforta zonas. Viņa sapņo, ka reiz pašai būs sava kinoproducēšanas kompānija, bet līdz tam ir atvērta jauniem projektiem un avantūrām. Foto — Edmunds Brencis
Alise Zita Zeidaka

Tie, kas mīl kino, zina — Venēcijas kinofestivāls ir ikgadēji svētki ar senām un nozīmīgām tradīcijām. Par spīti sarežģījumiem, ko radījusi pandēmija, svinēšanas prieka netrūka arī šogad, un pēc desmit dienu darba festivāls pagājušajā nedēļā beidzās.  

Kopš 2013. gada arī kādam no Latvijas jauniešiem ir iespēja iepazīt Venēcijas festivālu, izzināt aizkulises un vērtēt jauno mākslinieku filmas, kas pretendē uz prestižo Eiropas Parlamenta LUX balvu un 20 000 eiro prēmiju — nozīmīgu atspērienu jaunajiem māksliniekiem. Uzvarot kinoteātra Splendid Palace koordinētajā Europa Cinema konkursā, par Latvijas pārstāvi šogad kļuva Dārta Vijgrieze. 

Meitene ar izcilību absolvējusi kinostudijas Vestminsteras Universitātē Londonā un izmēģinājusi spēkus īsfilmu producēšanā Britu filmu institūtā (British Film Institute). Taču visvairāk viņai patīk dramaturģija un scenāriju veidošana. «Man ir tik daudz, ko stāstīt!» Kā nu ne — viņa krustu šķērsu izbraukājusi Eiropu un «piesūkusies» ar stāstiem. «Kino ir mākslas forma, nevis ēšanas pasākums,» viņa uzskata un sauc sevi par kino «svinētāju» un kinoteātra Splendid Palace fanu. Greznajās telpās filmas var baudīt bez popkorna čāpstināšanas pavadījuma. 

Personisku apstākļu dēļ Dārta uz Venēciju neaizbrauca, taču neskumst — organizatori viņai piedāvāja piedalīties attālināti. Kopā ar 26 citu valstu jauniešiem, kas festivāla vēstneša un žūrijas pienākumus veica klātienē, Dārta no 2. līdz 12. septembrim skatījās filmas, vērtēja 10 darbus, kas pretendēja uz LUX balvu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu