Ineta Cara, latviešu valodas skolotāja Briselē • IR.lv

Ineta Cara, latviešu valodas skolotāja Briselē

«Mācēt latviešu valodu bērnam ārpus Latvijas nozīmē domāt latviski, saprast zemtekstus, izteikt domas. Saprast valodas skaistumu,» saka Ineta Cara, Eiropas skolas latviešu valodas skolotāja. Foto — Nicola Toscani
Ieva Alberte

Varētu vienu gadu pamēģināt. Tā Ineta nodomāja, kad bijušais kolēģis pastāstīja, ka Eiropas skola (European School Brussels II) meklē latviešu valodas skolotāju. Tobrīd Ineta gribēja pārmaiņas, viņa strādāja par latviešu valodas skolotāju un direktora vietnieci Valmieras Valsts ģimnāzijā, koordinēja debašu klubu Vidzemē. 

Ineta izturēja Eiropas skolas konkursu un 2005. gadā sāka mācīt valodu bērniem, kuru vecāki strādā ES institūcijās un diplomātiskajā korpusā. Pēc septiņiem gadiem bērnu bija tik daudz, ka Latvijas valsts izsludināja konkursu uz skolotāja amatu, un Ineta pieteicās. Par viņas darba devēju kļuva Izglītības ministrija, nedaudz pie algas piemet arī ES. 

Nu jau sešpadsmito gadu Ineta māca latviešu valodu 7.—12. klasei, pārējās mācības notiek angļu, franču vai vācu valodā. Pie Inetas mācās apmēram 70 bērnu. «Viņi ir jauki, intelektuāli. Motivēti. Vienīgi varētu vēlēties dziļāku izpratni par kultūru. Daudzi nezina ne beļģu, ne latviešu rakstniekus un sportistus. Reizi gadā aizbrauc uz Latviju, un dažs pat neatceras, kā sauc vietu, kur apciemoja vectēvu. Tā pamazām zūd piederība Latvijai. Var sūtīt tūkstošiem eiro diasporām, taču, ja nebūs vēlmes mācīties valodu, tad nebūs,» saka skolotāja. 

Kā to radīt? Ineta nopūšas un paskaidro, ka tas atkarīgs no attiecībām bilingvālā ģimenē: ja abi vecāki ciena viens otra kultūru, tad bērns runās latviski. «Abi gribēs, lai bērni spēj sarunāties ar vecvecākiem dzimtajā valodā. Ja tu noliedz savu valodu, tu vienlaikus arī noliedz savus vecākus,» saka Ineta. Tālākais ir skolotājas un skolēna darbs. Ineta paralēli mācās koučingu, psiholoģiju un meditāciju, kas palīdz saskarsmē un valodas apguvē. «Piestrādāju, lai bērni uz stundu nāk ar prieku — arī tad, ja esi pēdējais klasē. Mēģinu saprast, kā rīkoties, lai pārējie viņu atbalstītu. Šīs studijas palīdz arī pašai valdīt pār emocijām — varu ieiet klasē mierīga, tikt galā ar dažādām situācijām.» Inetas skolēni daudz lasa — grāmatas arī prezentē, norādot kultūrvēsturiskas un filozofiskas likumsakarības tekstā. Reiz kādu puisi nav aizrāvis nekas. Tomēr Inetas piemeklētais Alberta Bela Būris viņu ieinteresējis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu