Apģērbt kino • IR.lv

Apģērbt kino

Evija Džonsone. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Kinoskatītājiem vēl jāgaida līdz jaunās latviešu spēlfilmas Mātes piens pirmizrādei. Taču kostīmu māksliniece Evija Džonsone katru rītu piecos mostas ar domām par 80. gadu virsdrēbēm un skolēnu formām. Kino apģērbšana ir īpašs darbs

Filmas darbība norisināsies dažādos laikposmos no 1944. gada līdz Atmodas sākumam astoņdesmito beigās. Evijai «jāapģērbj» šie dažādie laika nogriežņi maksimāli autentiski. Lai to panāktu, viņa cenšas izmantot tikai īstas, oriģinālas drēbes, ko cilvēki valkājuši kara un padomju laikā. «Tērpus filmai šujam izņēmuma gadījumos, kad tiešām nav iespējams neko atbilstošu piemeklēt,» viņa stāsta. 

Ar seniem apģērbiem ir kā ar baravikām — jāzina īstās vietas, kur meklēt. Antikvariāti un krāmu tirgi ir viens variants. 

Ekspedīcijas pa lietotu apģērbu veikaliem — netīkamas, bet nepieciešamas. «Man nepatīk atrasties vienā telpā ar lielu daudzumu lietotu drēbju. Tām ir spēcīga enerģētika. Kad cilāju kādu apģērbu, domāju — nez, kas to ir valkājis? Vai īpašnieks bijis vesels vai slimojis? Varbūt ir miris? Apģērbs nav vāze vai radioaparāts, tas atradies cieši klāt cilvēka miesai. Īsta zelta ādere esot seno apģērbu kolekcionāri, piemēram, tērpu māksliniece Rūta Kuplā, kurai ir viena no lielākajām kolekcijām Latvijā. Bieži sanāk braukt uz Lietuvas kinostudiju, kur ir milzīgs krājums ar padomju laika apģērbiem un aksesuāriem. Tieši lietuvieši apģērbuši slaveno HBO seriālu Černobiļa.

Nekādu kino! 

Evija Džonsone bijusi daudzu latviešu spēlfilmu un seriālu rekvizitore, filmas māksliniece un kostīmu māksliniece. Viņas filmogrāfijā ir Baiga vasara, Vogelfrei, Homo novus, Sēņotāji un Bille, arī seriāli Sirdsmīļā Monika, Inspektors Grauds un Sarkanais mežs. Viņa studējusi dizainu Mākslas akadēmijas vakara nodaļā. Tētis pateicis — atbalstīs studijas tikai tad, ja tā būs ekonomika vai jurisprudence. Evija iespītējusies, atradusi darbu un mācības akadēmijā apmaksājusi pati. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu