«Zvaigznes ir sakritušas» • IR.lv

«Zvaigznes ir sakritušas»

9
Par Pasaules Tirdzniecības centru nosauktā bijušās Latvijas kompartijas mītne Elizabetes ielā 2. Foto — Pēteris Bajārs
Māra Rozenberga, Latvijas Radio, speciāli Ir

Foto — Pēteris Bajārs

Valdības straujais lēmums par jaunās koncertzāles vietu Kronvalda parkā pārsteidzis arhitektūras profesionāļus. Lai gan viedokļi par 1974. gadā celtā kompartijas nama saglabāšanu atšķiras, vairums arhitektu ir vienisprātis — lēmums ir sasteigts un neizsvērts

Šī man ir nozīmīga diena — 16. jūnijā pēc valdības sēdes pavēstīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA). Stundu garā diskusija par koncertzāli valdībā pārsvarā bija veltīta tehniskiem jautājumiem, konceptuālu iebildumu nebija. Atturējās tikai veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), paužot viedokli, ka lēmums ir nepietiekami izvērtēts un argumentācija par labu koncertzāles celšanai bijušās centrālkomitejas ēkas vietā pārlieku emocionāla. Tikai dienu iepriekš šo ideju bija atbalstījusi koalīcijas sadarbības padome, kad arī sabiedrība pirmoreiz uzzināja par ieceri koncertzāli būvēt Elizabetes ielā 2.

Politiķu pēkšņā vienprātība un straujā rīcība pārsteidza daudzus, zinot, cik garas un neauglīgas diskusijas koncertzāles ideju pavadījušas iepriekš. Vēl pērn publiskai apspriešanai nodeva deviņas iespējamās būvniecības vietas, no kurām par labāko Arhitektu savienība un Nacionālā arhitektūras padome atzina 2006. gadā izstrādāto Anda Sīļa projektu uz AB dambja. Elizabetes ielas 2 starp pretendentēm nebija, jo par Pasaules Tirdzniecības centru mūsdienās dēvētā ēka bija rezervēta Ekonomikas ministrijai (EM).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu