Četras kompānijas, četras dažādas maltītes • IR.lv

Četras kompānijas, četras dažādas maltītes

Absolvējis Rīgas Restorānu servisa skolu, sešus gadus strādājis par pavāru Rīgā, pavisam nesen vēl darbojies japāņu restorānā Berlīnē, bet Covid-19 krīzes laikā atgriezies mājās. Aizraujas ar riteņbraukšanu, makšķerēšanu, patīk gatavot brīvā dabā. Foto no privātā arhīva
Gustavs Zelmenis


Ar draugiem pie ugunskura

Cilvēkiem patīk izbraukumos cept gaļu, iemalkot alu, risināt sarunas. Viena no manām mīļākajām cūkgaļas šašlika receptēm ir šāda: kilogramam tirgū pirktas kakla karbonādes pievieno korķīti etiķa, karoti kumīna sēklu, sauju sakapāta svaiga koriandra (kinzas) un pētersīļu, vienu sagrieztu sīpolu, trīs ķiploka daiviņas, ēdamkaroti sāls, šķipsniņu cukura un piparus. Vēl nedaudz eļļas. Visu ar rokām un mīlestību kārtīgi samasējam gaļiņā. Cept var jau pēc pusstundas, bet labāk ļaut gaļai marinēties divas stundas. 

Tie, kas gaļu neēd, var uzgrilēt dārzeņu iesmiņus. Svarīgi ir dārzeņus gardi iemarinēt. Iesaku paštaisītu pesto. To var taisīt gandrīz no jebkā, kas aug dobē, — pētersīļiem, kinzas, dillēm. Lielā olīveļļas daudzumā (apmēram 300 ml) sablendē sauju riekstu (var būt jebkuri, var arī grauzdētas ķirbju sēkliņas, saulespuķu sēklas utt.), 30 gramus cietā siera, divas ķiploka daiviņas, citrona sulu, sāli un piparus. Pašās beigās pievieno garšaugus. Manā gadījumā tā ir kinza. Ja garšaugus pievieno beigās, pesto iegūst skaisti zaļu krāsu un izteiktāku garšu. Krāsu var saglabāt, ja pesto tur ledusskapī traukā, kuram klāt netiek gaisma. 

Paštaisītā pesto iemarinētas sēnītes, dažādi dārzeņi, kas pēc tam izcepti uz grila, garšos visiem.

Viena no receptēm, kas man saistās ar silto laiku, ir kabaču ziedu pica. Mīklai vajadzēs glāzi ūdens, 450 g miltu (viskvalitatīvākie, kas veikalā pieejami), paciņu sausā rauga, ēdamkaroti cukura, divas ēdamkarotes olīveļļas un šķipsniņu sāls. Siltā ūdenī izšķīdina sāli, cukuru, raugu. Pievieno pusi miltu un kārtīgi samaisa, pielej olīveļļu, pakāpeniski iemaisa atlikušos miltus. Samīca līdz tādai konsistencei, ka nelīp pie rokām, pārklāj ar dvieli un atstāj siltā vietā uzrūgt. No šāda daudzuma sanāk divas picas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu