Dairis Rihards un Dāvis, Mēness bāzes modeļa radītāji • IR.lv

Dairis Rihards un Dāvis, Mēness bāzes modeļa radītāji

«Bija interesanti parunāties arī ar cilvēkiem, kas reāli bijuši kosmosā un strādā šajā industrijā,» par konkursa balvu, tiešsaistes tikšanos ar diviem itāļu astronautiem, saka Dairis Rihards Irbe (pa labi). Foto no personīgā arhīva
Veronika Viļuma

Maija beigās, dienu pirms SpaceX kosmosa kuģa palaišanas, Latviju sasniedza vēl kāda «kosmiska» ziņa. Siguldas jaunieši Dairis Rihards Irbe un Dāvis Šļaukstiņš 92 komandu konkurencē uzvarējuši Eiropas Kosmosa aģentūras konkursā Moon Camp Challenge jeb Mēness bāzes izaicinājumā. Dairis Rihards stāsta, ka sākumā neesot cerējuši tikt pie balvas, bet Dāvis gan atzīst — klusībā abi tomēr zinājuši, ka jādabū pirmā vieta. 

Puiši uz to mērķtiecīgi gājuši — uzdevumā izveidot Mēness bāzes modeli ieguldīts pamatīgs izpētes darbs, atklājot daudz jauna par Zemes pavadoņa virsmu, attiecībām ar Zemi un citām īpatnībām. «Esam ilgi nodarbojušies ar robotiku, tāpēc zinājām, kā daudzām lietām tehniski būtu jāstrādā un jāizskatās. Zinājām, kā tieši ir jāgriežas ritenim, kādi pārnesumi, motori, plates vajadzīgi,» stāsta Dairis Rihards, kurš šogad absolvē Siguldas pilsētas vidusskolas robotu tehnoloģijas 12. klasi. 

Par kosmosu, sekojot līdzi SpaceX darbībai, viņš interesējies jau agrāk, taču kļūt par astronautu ambīciju neesot. Toties kopš agras bērnības patīkot «visu izjaukt un pēc tam mēģināt salikt atpakaļ, domāt, kā lietas strādā, kaut ko uzbūvēt, risināt problēmas». «No prasmju un zināšanu viedokļa viņš varētu strādāt kādā tehnoloģiju jaunuzņēmumā vai izgudrotāju kantorī. Piemēram, pagājušajā mācību gadā Dairis izstrādāja autonomu dronu dalībai pasaulē lielākajās sacensībās,» ar audzēkni lepojas vidusskolas skolotājs un Siguldas novada Jaunrades centra elektronikas un mehatronikas pulciņa vadītājs Edgars Bajaruns. Tieši viņš pamudinājis puišus piedalīties konkursā. 

Pēc vidusskolas Dairis Rihards plāno iestāties Rīgas Tehniskajā universitātē un nākotnē labprāt dotu savu artavu kosmosa izpētē. No nākamā gada puisis atgriezīsies arī Jaunrades centrā, taču nu jau kā skolotājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu