Artis Kerliņš, akmeņkalis • IR.lv

Artis Kerliņš, akmeņkalis

«Turpinu tēva sākto,» saka Artis Kerliņš. «Pēdējo viņš uztaisīja lielu, skaistu mērkaķi novājēšanas centram Cerība resnīšiem Aizputē. Pabeidzu viņa iesākto 2,5 tonnas smago ērgli, ko ar helikopteru cēla augšā uz klints Vegas salā Norvēģijā. Uz Čehiju aizgāja kamielis. Viens mans darbs ir Vācijā.» Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Darbnīcā Cēsīs pie ieejas sveicina aktiera Imanta Skrastiņa kapa piemineklis — uz pelēka akmens uzsēdināta cilindra cepure. Tas ceļos uz 1. Meža kapiem Rīgā. «Ideja no Jaunatnes teātra izrādes Spēlē, spēlmani,» meistars komentē. «Viņa mūža loma, Dzejnieks.» Akmeņkalis atskaņo izrādes fragmentu. «Visas dziesmas zinu no galvas!» Imantu viņš neesot saticis, bet aktiera brāli Gunti Skrastiņu, televīzijas raidījuma vadītāju, pazīst labi. «Mēs ar tēvu gadiem esam taisījuši balvas Latvijas Sirdsdziesmai, tās nekad nav atkārtojušās,» Kerliņš rāda trīs muzikantu skulptūriņas.

Amatniekam neviens akmens darbs nav par grūtu. «Atjaunoju detaļas Cesvaines pilī. Prezidenta pils ieejas mezglu Rīgā ar arhitektu Artūru Lapiņu veidojām kopā: daļu restaurējām, daļu taisījām no jauna. Mākslas muzejam pamatu cokols ir mans darbs. Rotko centram Daugavpilī vecās, sadrupušās kāpnes protezējām, kā zobārsti strādājām.» Uzņēmums Aivars-K nes Arta tēva vārdu. Kopš 2016. gada vasaras par Kerliņu senioru gan vēsta tikai atmiņas. «Tēvam bija dabas dots talants. Viņš strādāja par mākslinieku noformētāju, taisīja plakātus, pat motokrosiem vimpeļus. 80. gadu vidū Priekuļu selekcijas stacijai uztaisīja akmens strūklaku. Kartupeļu zieda formā, bet izskatījās pēc patisona. Jebkura lieta, ko palielini, kropļojas. Lauvas angļi nekad nepalielināja vairāk nekā četras reizes.» 

Kerliņiem gan bijis labs skolotājs, Rīgas radinieks tēlnieks Harijs Sprincis. «Tēvs pie viņa brauca, no sākuma iemācījās zīmēt burtus pieminekļiem, tad vienu skulptūru izkala, otru…»

Artis arodā 1995. gadā, protams, debitējis ar burtiem. 1999. gadā ar tēvu izveidojuši darbnīcu Saulrītu ielā. Pirmais pasūtījums — kaķa skulptūra, kas novietota pie Vidzemes šosejas Siguldā.  Pieminekļu biznesā darbojas arī Aivara dvīņubrāļa Ausekļa dēls un vēl viens Arta brālēns. «Visi — Kerliņi. Ja viņiem gadās «šaizes», tas nāk pār mani,» iesmejas meistars. Ķēpīgo burtu zīmēšanu tomēr tagad atrisinot ploterēšanas datorprogramma. «37 reizes ātrāk!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu