Vasara bez ogām? • IR.lv

Vasara bez ogām?

Ali Kapera savā ābeļu audzētavā Stocks Farm Anglijā parasti nodarbināja 12—16 poļu viesstrādniekus. Šogad ieradušies tikai četri, kuri paspēja iebraukt Lielbritānijā pirms karantīnas ierobežojumiem. Foto — Scanpix
The Washington Post un The New York Times

Princis Čārlzs aicina bez darba palikušos tautiešus palīdzēt vākt šā gada ogu un dārzeņu ražu, taču lauksaimnieki noraizējušies, vai britiem šādi lauku darbi vispār ir pa spēkam

Ja ar brīdinājumu par iespējamo pārtikas trūkumu spiests nākt klajā nākamais karalis, tad ir skaidrs, ka valstī kaut kas nav kārtībā un ir pamats satraukumam. Tieši tas notika pagājušajā nedēļā, kad Velsas princis Čārlzs publiski aicināja pandēmijas dēļ darbu zaudējušos britus iesaistīties šīs vasaras ražas novākšanā. «Lai šogad varētu novākt britu augļus un dārzeņus, mums ir nepieciešama jaunu palīgu armija,» stāvot savā īpašumā Skotijā un vienu roku turot sportiskā tvīda žaketē, paziņoja karaliskā augstība. «Tā būs grūta pārkvalificēšanās, bet ļoti nozīmīga, ja mēs tik tiešām nevēlamies, lai izaudzētā raža sapūst uz lauka.»

Līdzīgi daudzām citām attīstītajām valstīm, arī Lielbritānijas augļu un dārzeņu audzētāji lielākoties parasti paļaujas uz migrantu strādniekiem. Britu gadījumā pēdējos gados tie galvenokārt bijuši bulgāri un rumāņi. Taču koronavīrusa pandēmija ir apturējusi sezonālo darbaspēka kustību. Lauku saimniecību īpašnieki tagad žēlojas, ka pat īpaši organizēti čarterreisi strādniekiem no Austrumeiropas nespēj aizpildīt darbaroku deficītu. Turklāt viesstrādnieki baidās braukt uz Lielbritāniju, kurā saslimstība un mirstība no Covid-19 ir viena no augstākajām pasaulē.

Tieši tāpēc jaunu palīgu uzmundrināšanā iesaistījās Čārlzs. Pēc 20. maijā izteiktā prinča aicinājuma mājaslapu Pick for Britain (Vāksim Lielbritānijai) apmeklēja tik daudz interesentu, ka tā vienkārši «uzkārās». Vairāku avīžu redaktori šo tehnisko ķibeli raksturoja kā ļoti pozitīvu pazīmi — redz, beidzot tiks apklusinātas anekdotes par slinkajiem britiem!

Tomēr ir kāds āķis: maigo ogu un salātlapu novākšana prasa zināmas iemaņas, turklāt tas ir smags darbs par salīdzinoši zemu samaksu. Dārzniecību īpašnieki uztraucas, ka no tiem tūkstošiem britu, kas uzrakstījuši iesniegumu piedalīties ražas novākšanā, lielākā daļa uz darbu galu galā nemaz neatnāks vai arī izturēs tikai dažas dienas, sūdzoties par netīrajām rokām un visu dienu salīkušo muguru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu