Žurnāls: Kādi būs turpmākie Latvijas soļi cīņā ar COVID-19? • IR.lv

Žurnāls: Kādi būs turpmākie Latvijas soļi cīņā ar COVID-19?

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Lai 12. maijā varētu atcelt ārkārtējo situāciju, vispirms jāvienojas par «juridisko ietvaru, lai valdība var pieņemt lēmumus tikpat raiti kā tagad», veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) teikto atstāsta žurnāls Ir. Ja šo ietvaru varēs atrast, tad ārkārtējās situācijas režīms nebūs nepieciešams. Tomēr tālākie notikumi un mūsu dzīve vai sadzīvošana ar Covid-19 līdzināsies “dejai” ar vīrusu – speram divus soļus uz priekšu un samazinām ierobežojumus, vērojam vīrusa reakciju, ja nepieciešams, pakāpjamies atkal soli atpakaļ un tā turpinām dancot līdz brīdim, kad vakcīna, iedarbīgi un plaši pieejami ārstniecības līdzekļi vai vīrusa mutācijas ļauj atgriezties dzīves ritmā, kas vismaz kaut cik līdzinās pirms pandēmijas ierastajam, ceturtdien raksta Ir.

Pirmie soļi pēc 12. maija varētu būt nekontakta sporta nodarbību atļaušana brīvā dabā un centralizēto eksāmenu rīkošana 12. klases skolēniem. Ir zināms, ka ekspertu aprindās notikušas arī diskusijas par iespējamu pulcēšanās ierobežojumu atvieglošanu līdz pat 25 cilvēkiem, taču pagaidām par to nav vienošanās. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) nupat paziņoja, ka lieli masu pasākumi šovasar nenotiks.

Lēmumus par ierobežojumu pastiprināšanu vai atvieglošanu varētu pieņemt pēc formulas «4×4», ik pa četrām nedēļām vērtējot četrus kritērijus — epidemioloģiskos rādītājus (saslimušo skaits, infekcijas izplatības tendences, nāves gadījumi), veselības sistēmas noslodzi, situāciju ārvalstīs, kā arī sabiedrības uzvedību un psiholoģisko noturību, saka ministre Viņķele. Viņa norāda, ka četras nedēļas ir laika nogrieznis, kurā iespējams novērtēt iepriekš pieņemto lēmumu efektu.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu