Dīkstāve dēlī • IR.lv

Dīkstāve dēlī

Pauls Raudseps

Nevar glābt ekonomiku ar birokrātisku domāšanu, kas ietīta krāsainā PR lentē

Sabiedrisko attiecību murgs un praktiskās palīdzības čiks — tāda ir valdības dīkstāves pabalstu programma.

Tūlīt pēc ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas 12. martā premjerministrs Kariņš (JV) uzdeva finanšu ministram Reiram (JV) radīt programmu uzņēmējdarbības atbalstam. Jau 16. martā Kariņš paziņoja, ka tiek izstrādāts «dīkstāves reglaments», kura ietvaros valsts subsidēs krīzes smagāk skarto uzņēmumu darbinieku algas, lai viņus neatlaiž. Tas domāts kā atbalsts uzņēmumiem, kuriem pēc pandēmijas trieciena pārciešanas nebūtu ne jāmeklē rokā jau atlaistie, ne jāpiesaista pavisam jauni darbinieki. Firmas varētu uzreiz atsākt darbu.

Ideja skaidra un pareiza, noskatīta no Kurzarbeit programmas Vācijā, kas to ļoti veiksmīgi izmantoja lielās finanšu krīzes laikā. Daudzi to uzskata par vienu no iemesliem, kāpēc Vācija pirms desmit gadiem relatīvi labi pārdzīvoja šo citām valstīm tik smago laiku.

Taču starp ieceri un realizāciju var būt liela plaisa, un gandrīz no pirmās dienas tāda sāka vērties Lat-vijas dīkstāves pabalstu programmā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu