356 simtgades dienas • IR.lv

356 simtgades dienas

2
Dokumentālā cikla radošā komanda. Foto — Agnese Zeltiņa
Sonora Broka, žurnāla Ir kinokritiķe

Dzintras Gekas filmu cikls Katra diena simtgadē. Gadalaiki ir visu laiku garākā Latvijas kinohronika

Valsts simtgadi atkal var sajust. Pēdējās četras nedēļas televīzijas skatītājiem bija iespēja noskatīties visas četras daļas no Dzintras Gekas filmu cikla Katra diena simtgadē. Gadalaiki. Šo darbu raksturo izaicinoša koncepcija un titānisks darba apjoms, un tā vērtība pieaugs ar katru gadu, līdzīgi kā agrāk regulāri tapušajām kinohronikām. 

Operatori Viktors Gribermans, Aivars Lubānietis, kā arī brīvprātīgie visā Latvijā filmējuši katru 2018. gada dienu. Materiāla apjoms ir grandiozs — četru televīzijā demonstrēto filmu kopējais garums ir gandrīz sešas stundas, bet kopumā uzņemts pat vairāk nekā 400 stundu dokumentāla materiāla. Katra diena simtgadē. Gadalaiki var uzskatīt par unikālu audiovizuālā materiāla kopumu. Ideja veselu gadu katru dienu fiksēt Latvijas cilvēku dzīvi režisorei Dzintrai Gekai un operatoram Viktoram Gribermanam radusies, atsaucot atmiņā jaunības pieredzi Rīgas kinostudijā un laiku, kad režisore strādājusi Latvijas kinohronikā pie filmu montāžas. 

Cikla vizuālo un satura koncepciju Geka un Gribermans (sadarbībā ar scenārija idejas autori, dzejnieci un režisori Elīnu Veiru) veidojuši, atsaucot atmiņā 60.—70. gadu Baltijas poētisko dokumentālo kino. Katra diena simtgadē. Gadalaiki ar skatītāju runā bez aizkadra vēstījuma un paskaidrojošiem titriem. Skatītājs pats var virpināt savas stāstījuma ķēdītes, veidot asociācijas, atcerēties notikumus, jo viss vēl ir dzīvā atmiņā. 

Tomēr jāatzīst: pašlaik cilvēki lielākoties pazīst kadrā redzamās personības, zina pieminētos notikumus, taču — kas būs pēc pārdesmit gadiem (ja ne pat agrāk)? Vai tad cilvēkiem šīs filmas nekļūs par «anonīmām poētiskām bildēm»? Vai nepārņems uzmācīga vēlme, lai kāds atšifrē ekrānā redzamos cilvēkus un norises? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu