Interešu pārstāvība COVID-19 ēnā • IR.lv

Interešu pārstāvība COVID-19 ēnā

Publicitātes foto
Vladlens Kovaļevs, VA Government vadošais partneris

Pašlaik Latvija atrodas paātrinātā digitālās transformācijas režīmā – strauji attīstās e-komercijas un preču piegādes pakalpojumi, telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējus satrauc pieslēgumu ilgtspēja un visa izglītības sistēma faktiski veic valsts mēroga tālmācības eksperimentu.

Ministru kabineta un Saeimas darbs nav izņēmums. Ar Zoom starpniecību medijiem ir iespējams sekot līdzi Ministru kabineta tiešsaistes sēdēm, iztirzājot premjeru un ministrus no sava viesistabas dīvāna. Stundām ilgās gaidīšanas pie Zaļās zāles durvīm nu jau ir pagātne. Mazāk nekā divās nedēļās kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas, digitālā vide ir kļuvusi par jauno normalitāti. Ņemot vērā parlamentārās tradīcijas raksturu un specifiku, Saeima nedaudz šajā ziņā atpaliek. Tomēr par spīti tam, viens no valsts konstitucionālajiem stūrakmeņiem arī tiek strauji digitalizēts. Marta pēdējā nedēļā tika izsludināts konkurss, lai atrastu risinājumu Saeimas attālināto sēžu tehniskajam atbalstam. Esmu pārliecināts, ka Latvijas IKT nozare būs spējīga piedāvāt kvalitatīvu risinājumu mūsu Saeimas deputātiem, nodrošinot attālinātas parlamenta plenārsēdes, komisiju sēžu nepārtrauktu darbību, kā arī operatīvu lēmumu pieņemšanu un attālināto balsošanu

Tomēr šajā strauji mainīgajā vidē ir svarīgi nodrošināt likumdošanas procesu caurskatāmību, kam ir liela nozīme tieši krīzes apstākļos, kad lēmumi jāpieņem ātri, kliedējot jebkādas neskaidrības un mazinot spekulāciju riskus.

Kopumā pilsoniskajai sabiedrībai, medijiem un arī interešu pārstāvības profesionāļiem ir jānodrošina tāda pati līmeņa pieeja Saeimas procesiem kā iepriekš, tajā skaitā iespēja sekot līdzi Saeimas plenārsēdēm, debatēm un balsojumiem tiešajā ēterā, attālināti apmeklēt komisiju sēdes un noteiktā laikā sniegt viedokli par likumprojektiem.

Ir skaidrs, ka šis laiks būs būtisks izaicinājums, ņemot vērā, ka iesaistītajām pusēm nav vienmērīgi attīstītas digitālās prasmes, kas saistīts gan ar starppaaudžu jautājumiem, gan citiem aspektiem. Tomēr šajā laikā, kad klātienes sanāksmes var radīt veselības draudus sabiedrībai, nav citas izvēles, kā vien pielāgoties, paātrinot līdz šim iekavēto valdības digitalizācijas procesu.

Runājot par ietekmi uz interešu pārstāvības nozari, nesenajā Politico rakstā “Koronavīruss piespiež Briseles lobistus kļūt digitāliem”, nozares eksperti dalās viedokļos par to, kā mainīsies interešu pārstāvības nozare pašizolācijas un karantīnas apstākļos. Par spīti atšķirīgajiem redzējumiem, visi nonāk pie viena kopsaucēja, ka vēlme aktīvi spriest un lemt par politiku ārpus Covid-19 radītajām sekām atgriezīsies pavisam drīz un katram interešu pārstāvības speciālistam ir jābūt tam gatavam.

Vai tie būtu nozares asociāciju vadītāji, interešu pārstāvības konsultanti vai NVO sektors, ir skaidrs, ka mums visiem būs nepieciešams ieviest jaunas prakses savās ikdienas gaitās, paļaujoties uz jauno digitālo prasmju nozīmi. Jau tagad digitālā komunikācija politikas veidošanā un interešu pārstāvībā ir svarīga sastāvdaļa no politiskā procesa, un tās nozīme tikai pieaugs.

Lai pielāgotos jaunajai situācijai, mums, interešu pārstāvības profesionāļiem, ir nepieciešams:

  • sadarboties ar klientiem un asociāciju biedriem, lai pārrunātu un vienotos par jaunām sadarbības formām, vadlīnijām un pakalpojumu pielāgošanu;
  • meklēt jaunas biznesa iespējas un sadarbības partnerus lai sekotu informācijas apritei un parādītu spēju sasniegt rezultātu pat krīzes laikā;
  • komunicēt ar iesaistītajām pusēm un medijiem, lai izglītotu un informētu par klienta nozares problēmjautājumiem un sniegtu pievienoto vērtību;
  • un visbeidzot, izmantot šo laiku kā sevis pilnveidošanās iespēju – uzlabojot savas komunikācijas prasmes vai zināšanas par konkrētu rīcībpolitikas jomu. Tas radīs papildu vērtību jums, jūsu klientiem un biedriem brīdī, kad visi atgriezīsimies pavisam ikdienas gaitās – neatkarīgi no tā, kādas tās izskatīsies šīs transformācijas rezultātā.

Neskatoties uz pārmaiņām mūsu dzīvēs, kādas daudzi no mums nekad iepriekš nav pieredzējuši, jaunā situācija liks pielāgoties. Un kad tas notiks, interešu pārstāvības nozarei ir jābūt gatavai.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu