Pret parazītiem un vīrusiem • IR.lv

Pret parazītiem un vīrusiem

Mārtiņš Miķelsons, LMP valdes loceklis. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Izpelnījies pircēju ievērību ar zālēm pret kašķi un pedikulozi, ģimenes uzņēmums LMP pievērsies farmaceitisko produktu ražošanai, kas aktuāli dažādās sezonās. Iegājis gan bijušās padomijas, gan arī Rietumu tirgos

Ne tikai roku dezinfekcijas līdzekļi, cimdi un aizsargmaskas pēkšņi kļuva par deficītu. Marta vidū no Latvijas aptiekām zibenīgi pazuda degunā smērējamais virogels, kas veido barjeru pret vīrusiem. Gripas epidēmijai beidzoties, cilvēkiem vajadzēja bruņoties pret jauno koronavīrusu, kam vēl nav izgudrota ne vakcīna, ne zāles. Skuju ēteriskās eļļas un skujkoku ekstraktviela silbiols, kas ir šīs ziedes sastāvā, stiprina deguna gļotādas aizsardzību pret «nevēlamiem viesiem». Sniedz arī psiholoģisku komfortu — esi darījis kaut ko, lai sevi pasargātu.

Atšķirībā no ārzemju ekvivalentiem virogels ir Latvijas prece. Farmaceitisko produktu ražotājs LMP bez skaļas reklāmas vietējā tirgū darbojas jau kopš 1992. gada, tā portfelī ir 20 ārēji lietojami produkti — šķīdumi, geli, krēmi un ziedes.

Tēva pēdās

LMP ražotnē Rīgā, Vietalvas ielā, darbs ārkārtas situācijas laikā nav apstājies. Strādājošos šurp atvizina uzņēmuma transports. «Mums ir jādomā, kā pasargāt savus darbiniekus, tas nozīmē — pasargāt uzņēmumu,» uzsver LMP valdes loceklis Mārtiņš Miķelsons. 

Vispirms, netipiski sezonālajam ritmam, tika papildus saražots virogels. Sastāvdaļu iegūšana problēmas nesagādāja. Abas aktīvās vielas — skuju ēteriskās eļļas smago frakciju un silbiolu — ražo partneruzņēmums a/s Biolats tepat Latvijā. Iepakojumu — kastītes un instrukcijas — arī izgatavo pašmāju Imanta poligrāfija. Taču izbeidzās alumīnija tūbas, kurās pilda šo aizsarglīdzekli. «Divu nedēļu laikā mēs tūbas dabūjām no Slovākijas. Par paaugstinātu transporta pakalpojumu cenu sarunājām atgādāt uz Latviju nepilnas diennakts laikā,» atceras uzņēmuma runasvīrs. «Tiklīdz Slovākijas ražotne atsūtīja ziņu, ka tūbas ir gatavas, tā pārvadātājs no Polijas jau stāvēja pie ražotnes un tad taisnā ceļā brauca uz Rīgu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu