LŽA: Kvalitatīviem medijiem krīzē nepieciešams valsts atbalsts • IR.lv

LŽA: Kvalitatīviem medijiem krīzē nepieciešams valsts atbalsts

13
Žurnāls "Ir" ar publicētajām oligarhu sarunām, kuras KNAB bija slepus ierakstījis, Saeimas deputāta darba vietā Saeimas ārkārtas sēdē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvijas Žurnālistu asociācijas paziņojums par nepieciešamo atbalstu Latvijas plašsaziņas līdzekļu satura veidotājiem vīrusa izraisītās krīzes laikā

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) ir veikusi biedru aptauju par Covid-19 pandēmijas izraisītajām sekām žurnālistu un mediju organizāciju darbā. Aptauja rāda, ka visi mediji piedzīvo reklāmas kritumu – apturētas plānotās reklāmas kampaņas, atceltas jau apstiprinātās un nav plānots atsākt reklamēties tuvākajā laikā. Par jau publicētajām reklāmām kavējas rēķinu samaksa. Daļa mediju plāno samazināt autoru skaitu, atteikties no telpu īres, bet ar šo rīcību nevar segt zaudējumus un turpināt strādāt.

Lielāko daļu aptaujāto mediju uzņēmumu, nesaņemot atbalstu un pie līdzšinējā reklāmas tirgus krituma tempa, no darbības slēgšanas šķir apmēram mēnesis.

Latvijas mediji jau ilgu laiku ir grūtā situācijā. Lielākā daļa tā arī nav atguvusies pēc 2009. gada krīzes. Mediju redakcijas ir nelielas, žurnālisti strādā daudz. Kopš 2009. gada tikai nedaudzi mediji ir spējuši paplašināt redakcijas, pieņemt darbā vairāk žurnālistu.

2019. gadā biznesa lēmumu rezultātā slēdza vecāko Latvijas komerckanālu LNT, šogad par ziņu ražošanas pārtraukšanu paziņoja kanāls PBK. Pašlaik Latvijā nacionālā mērogā strādā četri ziņu dienesti – LTV, LatvijasRadio, TV3 un ziņu aģentūra LETA. Redakcijas, kas rada neatkarīgu saturu, ir portāliem Delfi, TVNET, žurnālam IR, avīzēm Latvijas Avīze, Diena, pētnieciskās žurnālistikas centram re:Baltica un citiem. Problēmas piedzīvo arī žurnālu izdevēji un reģionālā prese.

Vēl lielāka mediju telpas sašaurināšana nav pieļaujama. Tā var kļūt neatgriezeniska un apdraudēt Latvijas informatīvo drošību.

LŽA aicina valdību nekavējoties sniegt atbalstu Latvijas medijiem, lai tie spētu turpināt darbu un pārdzīvot krīzes situāciju. LŽA aicina atbalstu sniegt medijiem, kas jau līdz šim ražoja kvalitatīvu saturu, kuriem ar darbiniekiem noslēgti darba līgumi un kuri ievēro ētikas kodeksus – kā tas jau tiek prasīts Sabiedrības integrācijas fonda Mediju atbalsta fonda konkursos.

LŽA aicina mediju atbalstu attiecināt uz jau esošiem kvalitatīviem projektiem, neprasot saspringtajos apstākļos radīt jaunus projektus. Piešķirot atbalstu, aicinām piemērot vienotus kritērijus, nekoncentrējoties uz atbalsta saņēmēju darbības formām, bet atbalstīt kvalitatīva satura ražošanu.

Mēs aicinām Latvijas uzņēmējus, kuri šobrīd reklamējas, izvietot reklāmas Latvijas medijos, Google un Facebook atstājot labākiem laikiem. Latvijas mediji ir pierādījuši, ka spēj kvalitatīvi un pašaizliedzīgi strādāt krīzes apstākļos, lai informētu auditoriju, lai mēs visi kopā spētu pārdzīvot šo sarežģīto posmu ar pēc iespējas mazākiem zaudējumiem Latvijas sabiedrībai.

 

Arta Ģiga, Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja

Komentāri (13)

Sskaisle 30.03.2020. 22.59

Un tomēr ,,,, noskatījos ltv1 Panorāmu – bļedj – kādi maukas ! Vai izstāstīja, ka Rīgā atkal melniem dūmu kalniem dega atkritumu izgāztave un cilvēki šos dūmus bija spiesti elpot?

Laikā , kad vīrusa nāves izkapts pirmos
pļauj
tieši bojātu elpceļu cilvēkus.

Tādus medijus nolaist podā.

Un tā nekaunīgā vecene, kura pretēji valdības aicinājumam ceļoja pa Ameriku un valsts tērēja naudu tādas atgādāšanai uz Latviju ….kāpēc? Lai tādas kazas sēz kur aizskrēja

Nē – ka būtu mana teikšana – es ltv ziņu redaktori pirmo atlaistu no darba un censtos vēl pantu piemeklēt vai tādai sodu neuzlikt

Kā brežņeva laikos ….. goda vārds

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > Sskaisle 31.03.2020. 13.12

    Par degošiem atkritumiem saki paldies pašas savēlētiem Latvijas gazpromizatoriem, kuru čekas kuratori nepieļauj atkritumus izmantot kā energoresursu. Zviedrija deponē izgāztuvēs tikai 1% savu atkritumu un arī tikai uz laiku un turklāt vēl ieved cietos sadzīves atkritumus no Norvēģijas. Japānā, Korejā, Taivānā jau sen nepastāv jau sen nepastāv tāds termins” atkritumi”. Singapūrā, kas kādreiz atkritumus pat izveda okeānā, tagad neatradīsi cigarešu izsmēķi, jo viņi nav tik bagāti kā Latvija, kas energoresursus un izejvielas norok izgāztuvēs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 30.03.2020. 20.48

Klausos LTV Pornorāmu un neticu savām ausīm, ka ASV ekonomikai nodarīs pāri zemās naftas cenas. Laikam žurnaļjugas būs klausījušiem Putina murgojumus, ka cena zem 80 dolāriem par mucu, būs graujoši pasaules ekonomikai. Nafta sastāda 1% no ASV ekonomikas, tātad visi pārējie ir naftas patērētāji un cena 15 dolāri, kas atrisinās Krievijas un krievu pasaules problēmu, visiem nesīs lielu labumu.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > altinyildiz 30.03.2020. 23.01

    Zini – es šito arī nesapratu. Plānoju rīt draugam prasīt lai izskaidro man

    0
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Lejnieks 30.03.2020. 10.37

Krīze darbosies kā dabiskā izlase, bet žurnāli un laikraksti ir vajadzīgi tāpat kā griķi un tualetes papīrs. Tie pietāv miera laika dzīvei un nomierina. Nauda arī ir problēma, jo cilvēkiem, kas ražo un izplata presi, arī ir jāēd.

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu