Sargā un stiprina • IR.lv

Sargā un stiprina

Diāna Stepiņa-Gauja, a/s Rīgas farmaceitiskā fabrika valdes priekšsēdētāja. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Ne tikai mediķi, arī Rīgas Farmaceitiskās fabrikas darbinieki patlaban strādā virsstundas. Lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājus ar ārstniecības līdzekļiem, veiksmīgi sāktais eksports apturēts, taču ražošanu draud sarežģīt spirta deficīts

Varbūt kaķpēdiņas? Rīgas Farmaceitiskās fabrikas (RFF) vadītāja Diāna Stepiņa-Gauja drogu noliktavā atver maisu ar skaisti dzeltenām kaltētām ziedkopām. No kaķpēdiņām topot gan tēja, gan Dr. Pakalna sērijas maisījums nieru veselībai.

80% RFF produkcijas sastāvā ir augu izcelsmes vielas. Noliktavas intensīvajā aromātu kokteilī toni nosaka rūgtenie baldriāni. Tos uzņēmums pārstrādājot daudz, trīs četras tonnas gadā. Nervu veselības tinktūrā, sirdspilienos, kuņģa pilienos. Bet rekordisti ar piecarpus tonnu patēriņu ir vilkābeles augļi. Piegādātāji — gan audzētāji Polijā, gan z/s Vairogi Tukuma novada Lestenes pagastā. 

Drogas, ko aplūkojam, vēl atrodas karantīnā. Tām tiks veiktas ķīmiskā piesārņojuma un aktīvo vielu daudzuma analīzes, lai droši var izmantot zāļu ražošanā.

Sabiedrības uzmanību šim uzņēmumam pagājušonedēļ pievērsa cita veida karantīnas pasākumi. Centienos pasargāt sevi no Covid-19 vīrusa, arī Latvijā cilvēki strauji izpirka roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļus. RFF bija viens no tiem, kas elastīgi pārkārtoja ražošanu, klāstā ieviešot roku tīrīšanas želeju, kuras sastāvā ir 70% spirta — minimālais daudzums, kas nodrošina vīrusa iznīcināšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu