Par svarīgo • IR.lv

Par svarīgo

Aivars Ozoliņš

Latvijā politiķu rīcība krīzē pagaidām atbilst sabiedrības pieprasījumam

Krīze liek sakārtot prioritātes. Paslēpot Alpos vai pasauļoties Tenerifē piepeši vairs nešķiet svarīgi, salīdzinot ar izšķiršanos, vai iet uz veikalu šodien, vai līdz parītdienai vēl iztikt ar griķiem no pieliekamā. Bet «politiskas» ziņas, piemēram, ka amatu zaudēs ekonomikas ministrs, paliek tālu iepakaļ jaunākajiem datiem par atklāto inficēšanās gadījumu skaitu un aktuālai informācijai par iespējām ārzemēs esošajiem līdzpilsoņiem atgriezties Latvijā. Un 16. martā izrādījās, ka arī ikgadējā politiskā drāma pie Brīvības pieminekļa nebūt nav svarīgs notikums.

Krīze liek pārskatīt dažu ikdienā lietotu vārdu nozīmi, sākot jau ar vārdu «krīze». Līdz šim krīzes dažādās vietās un lietās, kuras prasījām «risināt valstiski», bija mūs it kā piemeklējušas vai ik nedēļu. Taču tagad kļūst skaidrāks arī priekšstats par to, kas ir politika. Ka tā ir nevis publiska izrādīšanās ar paziņojumiem un intrigas par amatiem un ietekmi, bet gan sabiedrībai svarīgu lēmumu pieņemšana, no kuriem ir atkarīga arī cilvēku dzīvība.

Saeimā šo pavērsienu no politikānisma uz politiku var precīzi datēt — tas notika pagājušo piektdien, 13. martā.

Vēl tikai iepriekšējā dienā, 12. martā, parlaments jau piekto sēdi pēc kārtas turpināja spriest par 316 priekšlikumiem novadu reformas likumprojektam un uz pusstundu pārtrauca šo bezjēdzīgo teātri, lai izskatītu tikpat bezjēdzīgu opozīcijas sagatavotu uzdevumu valdībai rīkoties vīrusa apturēšanai. Ministru kabinets tieši tobrīd tieši par to lēma, un Saeimas vairākums šo opozīcijas blefošanu nolika tai piemērotā vietā — nodeva izskatīšanai komisijā un noteica piecu dienu termiņu priekšlikumu iesniegšanai. Jau pēc dažām stundām premjerministrs Krišjānis Kariņš ieradās Saeimā ar lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Bet veselības ministre Ilze Viņķele uzstādīja diagnozi deputātu vingrojumiem: «Koronavīruss, protams, ietekmē cilvēka imūnsistēmu, bet ārpus Saeimas nav novērots, ka tas cilvēkiem laupa veselo saprātu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu