Eksotiskās kaprīzes • IR.lv

Eksotiskās kaprīzes

Kādā Rīgas dzīvoklī savulaik tika konfiscēti divi albīni tīģerpitoni — ierasti brūnganās krāsas vietā tie ir baltidzelteni
Baiba Kļava

Sagūstīti dabā un audzēti nebrīvē, lai kļūtu par turīgu cilvēku mājdzīvniekiem, — tāds liktenis piemeklē ne vienu vien savvaļas dzīvnieku, kura eksotiskais izskats vilina potenciālos pircējus. Nesen mūsu zooloģiskajā dārzā nogādātais melnais leopards ir tikai viens no piemēriem

Latvijas iedzīvotājiem patīk pirkt un turēt mājās eksotiskus dzīvniekus. Un bieži vien saimnieki nespēj kontrolējošām iestādēm uzrādīt dokumentus, kas apliecina dzīvnieku legālo izcelsmi, un nevar arī nodrošināt dzīvniekam atbilstošus dzīves apstākļus. Pērn Latvijā tika konfiscēti 16 nebrīvē turēti savvaļas dzīvnieki, liecina Valsts policijas dati. Viņu vidū bija arī melnais leopards, polārpūces, vilki, lūši un mērkaķis. Vēl gadu iepriekš konfiscēti trīs — plīvurpūce, savvaļas kaķis servals un krokodils. 

Kāpēc savvaļas dzīvnieki kļūst par cilvēku iegribu upuriem un rotaļlietām? 

Statusa apliecinājums 

Šobrīd Latvijas iedzīvotājiem privātīpašumā reģistrēti apmēram 700 savvaļas dzīvnieku, viņu vidū iguānas, bruņurupuči, arī pa kādam savvaļas kaķim. Gandrīz tikpat reģistrētu savvaļas dzīvnieku mitinās arī mūsu valsts zooloģiskajos dārzos. 

Vēlme turēt savās mājās ekskluzīvu mājdzīvnieku var izmaksāt pat vairākus desmitus tūkstošu, saka Dabas aizsardzības pārvaldes Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vadītājs Jēkabs Dzenis, šāda cena ir gan retu sugu papagaiļiem, gan gorillām. Cena ir atkarīga no dzīvnieka izcelsmes — diemžēl savvaļas dzīvnieku tirdzniecība bieži ir saistīta ar organizētās noziedzības tīkliem un tajos pielietotām metodēm, paskaidro Dzenis. Uz Latviju šos dzīvniekus visbiežāk atved no tuvākajiem dzīvnieku tirdzniecības «melnajiem punktiem» Eiropā — Čehijas, Polijas vai Vācijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu