Noziegums bez soda. Gandrīz • IR.lv

Noziegums bez soda. Gandrīz

1
Pērn novembrī Jūlijs Krūmiņš ar prokurori vienojās saņemt sodu par nelikumīgu finansējumu divām partijām — likums par to paredz brīvības atņemšanu līdz pat četriem gadiem, bet Krūmiņš ticis sveikā ar 77,4 tūkstošu eiro sodu. Foto — Indra Sprance
Indra Sprance

Nelikumīgs finansējums Zaļo un Zemnieku savienībā un bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas partijā No sirds Latvijai ir saņemts, taču neviena atbildīgā par nelegālās naudas pieņemšanu nav. Kāpēc Jaunā Jūrmalgeita ir vismaz daļēji izgāzusies?

Kopš iepriekšējās tikšanās Jūlijs Krūmiņš izskatās atguvis spēkus. 2016. gada oktobrī intervēju viņu Biķernieku stacionāra palātā, kur miljonārs bija nonācis pēc KNAB kratīšanas un īslaicīgās aizturēšanas izolatorā pavadītām dažām dienām. Tagad tiekamies viņa birojā Rīgas centrā. Krūmiņš šķiet labā omā un fotografijai aizkūpina cigāru. «Bez tā jau nepazīs,» nosaka. Cigāri un meitenes esot viņa vienīgie prieki, šņabi vairs veselības dēļ nevarot dzert, stāsta Krūmiņš.

Intervijai Ir viņš piekrīt negribīgi, jo «man tas žurnāls ne visai patīk». Savu viedokli uzrakstījis uz septiņām lapām, jāapsola pilnā apjomā to publicēt portālā. «Jūs jau gribējāt droši vien, lai taisnojos, bet es netaisnojos — ja man šodien būtu jāatkārto, es atkārtotu tieši to pašu.»

Pērn novembrī viņš vienojies ar prokurori Ilgu Paegli saņemt sodu par nelikumīgu finansējumu divām partijām — ZZS un No sirds Latvijai (NSL). Kriminālprocesā konstatēts, ka viņš Sudrabas partijai, viņai pašai un ZZS ar citu personu palīdzību nodrošinājis nelikumīgu finansējumu kopā 88 tūkstošu eiro apmērā. Likums par to paredz brīvības atņemšanu līdz pat četriem gadiem, bet Krūmiņš ticis sveikā ar 77,4 tūkstošu eiro sodu. Viņu gan neuztrauktu arī lielāka summa. «Miljons neko nemaina manā dzīvē, absolūti neko!» komentē Krūmiņš. Ja līdzīgā situācijā viņam atkal būtu jāpalīdz kādam «labam cilvēkam», darītu tieši tāpat — miljonāra ieskatā tas ir lobisms, un «par to neliek cietumā».

Tomēr Krūmiņš atzīst, ka skandāls nenākot par labu viņa biznesam. «Primāri ir cietusi mana reputācija. Tā tika sagrauta brīdī, kad tika sākti kriminālprocesi. Un lielas nozīmes nav apstāklim, ka divi no trim procesiem izbeigti un vienā no tiem ar prokurori vienojos par naudas sodu,» pauž Krūmiņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu