Sasniegt virsotni • IR.lv

Sasniegt virsotni

Maska
Līna Lazdiņa, ārste, entuziastiska kalnos kāpēja

Seši galamērķi kalnu pastaigām

Ar kalniem «saslimu» 2016. gadā, kad dienu pirms izbraukšanas piekritu doties līdzi draugiem uz Tatriem Slovākijā. Vēlāk man bija laime pusgadu dzīvot Slovēnijā, kas lepojas ar neskaitāmām 2000 metrus augstām virsotnēm un kuras kalni ir neatņemama slovēņu ikdienas dzīves daļa.

Uz kalniem dodos divas trīs reizes gadā, kad vien man ir vaļa. Šobrīd esmu iekarojusi apmēram 15 virsotnes, un nākamais mērķis ir Itālijas Dolomīti. Kāpšana kalnos ir mana meditācija un vienlaikus cīņa ar sevi, jo ceļš līdz virsotnei parasti ir šķēršļu pilns. Taču neaprakstāmā brīvība un kalnu varenība atspēko grūtības.

Viss, kas nepieciešams, lai dotos kalnos, ir piemērots apģērbs, apavi un ekipējums, piemēram, ja kalnus klāj ledus, tad leduscirtnis un saules aizsargkrēms, jo sniegā saule atstarojas un var radīt spēcīgus apdegumus. Svarīga tērpa sastāvdaļa ir ērta mugursoma. Lai somā neiekļūtu kaut kas lieks, ir jāsastāda nepieciešamo lietu saraksts, un soma jākrāmē dienu iepriekš. Noteikti jāpaņem līdzi kāds salds našķis, teiksim, šokolāde, proteīna batoniņš, lai kāpienā atjaunotu enerģijas rezerves. Taču vissvarīgākais — jānes līdzi vismaz divi litri ūdens. Tikai izdzerot pietiekami daudz šķidruma, var izvairīties no augstuma slimības, ko izraisa skābekļa spiediena samazināšanās.

Pirms došanās kārtīgi jāizpēta maršruts un tas jālejupielādē telefonā, lai vienmēr var apskatīties ceļu. Google iespējams atrast informāciju par jebkuru pārgājiena taku un noderīgas norādes, piemēram, kur atstāt auto. Dienu pirms kāpiena jāizpēta laika prognozes — vairākās lietotnēs un tās jāsalīdzina. Nedrīkst cerēt, ka kalnos laikapstākļi būs labāki; gluži otrādi augstumā tie ir ekstrēmāki. Reiz es pārvērtēju laika prognozi un attapos kalna virsotnē sniega vētras laikā. Ja prognoze ir nelabvēlīga — gājiens jāpārceļ. Ir jāģērbjas kārtu kārtās, jo kalna pakājē var būt karsti, bet galotnē temperatūra, iespējams, būs pat zem nulles. Vienmēr jābūt līdzi lietusjakai, arī tad, ja virs galvas nav neviena mākonīša. Un jāatceras — kalnos nedrīkst doties vienatnē; jo vairāk apkārt būs pieredzējušu kāpēju, jo drošāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu