Garlaicībai — nē! • IR.lv

Garlaicībai — nē!

Anna Butele. Foto — Madara Gritāne
Veronika Viļuma

Ērmīgi, stilīgi, koši, katrs savā Rīgas malā un ar savu vēsturi — tikpat atšķirīgi kā arhitektu projektētie nami un radītie telpu interjeri ir viņu pašu biroji. Pieredzējuši gan papīru kalnos, gan ballītēs aizvadītas naktis un rosīgas dienas, tie atklāj ne tikai īpašnieku darba procesu, bet arī raksturu

Dizains ir dzīvesveids

Vienā no mīlīgajām Kalnciema kvartāla koka mājām, ko pavasaros ieskauj ziedošas ābeles, septīto gadu mājo interjera arhitektūras birojs Annvil. Tas pamanāms pa gabalu — citrondzeltenās un spilgti sarkanās telpas saredzamas pa lielajiem logiem, aicinoši izgaismotas gan dienas, gan tumšajā laikā. Uzņēmuma vadītāja dizainere Anna Butele stāsta, ka šādam krāsu risinājumam ir vairāki iemesli, viens no tiem — vēlme atdzīvināt ne tikai darba vietu, bet arī ārtelpu, kurā lielāko gada daļu dominē Latvijas ainavai raksturīgie pelēkie un brūnie toņi.

Nozīmīga loma ir krāsas ietekmei uz cilvēka pašsajūtu. Monohromi sarkanā telpa paredzēta neilgām tikšanās reizēm, enerģiskai domu apmaiņai. Biroja dizaineru un arhitektu darba vietām izvēlēts ultramarīna zilais, savukārt vietu nelielām sapulcēm jeb, Annas vārdiem, «telpu domāšanai» ieskauj blāvi zilganas sienas. Tāpat kā ir indigo vai Īva Kleina zilais, šim tonim komandā piedēvēts Annvil nosaukums, jo tas izmantots arī visos iepriekšējos birojos — gan peldošajā baržā Andrejsalā, gan Alberta un Stabu ielā. Lai arī Annai krāsas patīk un to drosmīgā izmantošana kļuvusi par biroja pazīšanas zīmi, viņa uzsver, ka tas ir tikai viens no vidi veidojošiem elementiem.

Sākusi kā individuāli strādājoša interjera dizainere vietējiem pasūtītājiem, šī brīža situāciju pašas uzņēmumā Anna sauc par loģisku izaugsmi. Viņas komandā ir ap 20 cilvēku, lielākoties arhitekti, izveidots birojs Azerbaidžānā, un galveno darbības daļu veido eksports. «Fokusējamies uz dažādību — sabiedriskajiem projektiem, to skaitā viesnīcām un restorāniem, bet ir arī privātais sektors. Dažādi dizaina mērogi, atšķirīgi uzstādījumi katru reizi liek pilnīgi pārslēgties uz ko jaunu, iztēloties, kam mēs to taisām,» spriež Anna. Savukārt viņas pērn kūrētā izstāde 100 Experiments Berlīnes galerijā Aedes, kuras veidošanā iesaistījās simts pasaulē atzītu arhitektu, drīzumā pārtaps grāmatā.

Annvil pie sienas ir tāfele, un tajā glīti atzīmēts, kurš kolēģis ir darbā, kurš strādā no citurienes vai atpūšas. Pati Anna bieži dodas nedēļu ilgos komandējumos uz savu biroju Baku vai Norvēģiju, kur Annvil ir sadarbības partneri. Neraugoties uz ceļojuma mērķi, tas sākas ar viesnīcas izvēli. Pārdomāta, gaumīga dizaina klātesamība ir svarīgs kritērijs: «Tas nav tikai darbs, tas ir dzīvesveids. Parādi man savu vidi, un es pateikšu, kas tu esi,» smaidot pazīstamo teicienu pārfrāzē Anna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu