Gardēžu tirgi Eiropā • IR.lv

Gardēžu tirgi Eiropā

Mercado San Miguel Madridē
Ilze Vītola, ceļojumu žurnāliste un garšīgu piedzīvojumu meklētāja

Ceļošana un ēdiens — tā ir nesaraujama savienība. Maltīte ir ātrākais, vieglākais un patīkamākais veids, kā iepazīt svešu kultūru, un nereti tās ir labākās atmiņas. 

Ēdiena pilns tirgus nav nekas jauns, taču gardēžu tirgū produktu vietā tiek piedāvātas gatavas maltītes. Durvis uz gastrotirgus pasauli man pavēra viesošanās Lisabonas Time Out tirgū 2016. gadā. Kopš tā laika meklēju kaut ko līdzīgu katrā pilsētā, kur viesojos. Tas nepavisam nav grūti, jo pēdējo desmit gadu laikā katra sevi cienoša Eiropas pilsēta vērusi vismaz vienu šādu gardumu oāzi, tādas ir arī Rīgā un Viļņā. Recepte vienkārša — liela telpa, desmitiem dažādu ēdinātāju stendu gar malām, vairāki koka galdi pa vidu, fonā skan popmūzika, bet apmeklētāji — īsts vietējo un tūristu kokteilis.

Šādā vietā iespējams nogaršot gan nacionālos ēdienus, gan labāko no pilsētā ieceļojušo tautu virtuvēm un globālo klasiku «vietējā mērcītē». 

Katrs tirgus stends piedāvā nelielu ēdienu klāstu, koncentrējoties uz to, ar ko izceļas citu vidū, tāpēc maltītes parasti ir augstākās raudzes. Pat ar Michelin zvaigznēm rotāti šefpavāri labprāt ierīko savas filiāles šādos tirgos. Taču netiek pazaudēta tirgus pamatideja — piedāvāt labāko, bet par pieticīgāku cenu, nekā ierasts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu