Vai Latvija gatava epidēmijai? • IR.lv

Vai Latvija gatava epidēmijai?

21
Mikoroskopiskā koronavīrusa Covid-19 trīsdimensiju vizualizācija. Vīruss ir aptuveni 900 reižu sīkāks par cilvēka matu. Ilustrācija — Shutterstock
Gunita Nagle

No Milānas atceļojušajai rīdziniecei divos jaunā koronavīrusa Covid-19 testos atklāts pretrunīgs rezultāts, taču slimība pasaulē izplatās tik strauji, ka mediķi nešaubās  — tās nonākšana Latvijā ir tikai laika jautājums

Pagājušajā nedēļā 123 pasažieriem reisā no Stambulas un 22 autobusā uz Tallinu, bet šonedēļ — 145 cilvēkiem lidojumā no Minhenes bija nopietns risks inficēties ar jauno koronavīrusu, tomēr līdz otrdienas vakaram Latvijā joprojām izdevies izvairīties no bīstamās saslimšanas.

Sestdien, 29. februārī, sešos vakarā Rīgas lidostā nosēdās lidmašīna no Minhenes, ar kuru pēc atpūtas Itālijā mājās atgriezās kāda rīdzinieku ģimene. Tobrīd visi jutās veseli, taču pirmdien mammai ar meitu parādījās jaunajam koronavīrusam Covid-19 raksturīgi simptomi, tāpēc uz mājām tika izsaukta mediķu brigāde. Analīzes pirmdienas vakarā apstiprināja — Latvijā konstatēts pirmais koronavīrusa gadījums, sievietei bīstamā saslimšana ir vieglā formā. Lai gan bērnam vīrusu neatklāja, mediķi nolēma abus sasirgušos ievietot Infektoloģijas centrā, bet veselie ģimenes locekļi, kuru skaitu neviens neatklāj, palika mājas karantīnā. 

Taču otrdien Austrumu slimnīcas pārstāvji paziņoja — pacienti dosies mājās, jo nav vairs pat nelielās temperatūras, kura bija pirms tam, un atkārtotās Covid-19 analīzes sievietei bijušas negatīvas. Iespējamais iemesls tam, kāpēc divi testi uzrādījuši atšķirīgus rezultātus, esot vīrusa mazā koncentrācija. 

Šis bija jau otrais zināmais gadījums, kad Rīgā ielidojis ar koronavīrusu inficēts pasažieris. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu