Tādas Austrālijas vairs nebūs • IR.lv

Tādas Austrālijas vairs nebūs

Ugunsgrēks Gospera kalnos uz ziemeļrietumiem no Sidnejas decembra beigās. Foto — AP/Scanpix
Demjens Keivs, © The New York Times News Service

Klimata izmaiņas un milzīgie mežu ugunsgrēki spiež mūždien relaksētos austrāliešus sākt aktīvi prātot par līdzšinējo tikumu maiņu darbā, atpūtā un politikā

Valstī, kur zemes vienmēr ir bijis vairāk nekā cilvēku un fauna tiek apbrīnota kā Pikaso šedevrs, daba sākusi streikot. Plašie ugunsgrēki, kuros vaino klimata izmaiņas, ne tikai laupījuši dzīvību vismaz 33 cilvēkiem un par Mēness virsmai līdzīgu pelnu tuksnesi pārvērtusi mežus, kuru platība ir lielāka par dažu labu pasaules valsti. Tie likuši austrāliešiem apzināties, ka viņu dzīvē sācies jauns laikmets. Kad vasaras tiek gaidītas nevis ar prieku, bet ar bažām. Kad bērnus nedrīkst izlaist no mājām, un nepārtraukti jādarbina gaisa filtri. Kad putnu dziesmas un somaiņu rosīšanos krūmājos nomainījis baiss, dūmakains klusums. 

«Es stāvu jūsu priekšā kā ieceļotāja no jaunas realitātes, no degošās Austrālijas,» teica austrāliešu kinorežisore Linete Volvorta, pagājušajā mēnesī uzrunājot politiķus un biznesa līderus pasaules ekonomikas forumā Davosā Šveicē. «Tas, par ko mēs bažījāmies un par ko brīdinājām, vairs nav nākotne, par kuru vajag debatēt. Tā ir realitāte. Mēs esam kļuvuši par aculieciniekiem klimata pārmaiņām, kas savus spārnus izpleš arvien plašāk.»

Austrāliju, kas ārzemnieku acīs vienmēr asociējusies ar relaksētu optimismu, tagad pārņem nervozs satraukums. Nesenā Austrālijas Institūta pētījumā noskaidrots, ka pēdējos mēnešos piedzīvotie ugunsgrēki vai to dūmi tieši skāruši 57% iedzīvotāju. Kaut arī valsts dienvidaustrumos esošā Jaundienvidvelsas štata amatpersonas aizpagājušajā nedēļā paziņoja, ka spēcīgs lietus beidzot palīdzējis apslāpēt vai vismaz ierobežot visus lielākos šajā Austrālijas vasarā piedzīvotos mežu ugunsgrēkus, vairākums iedzīvotāju ir nobažījušies par to, ko var sagaidīt nākotnē. Šobrīd lielas dusmas veļas pār politiķiem, it īpaši pie varas esošo konservatīvo valdību, kura joprojām noliedz klimata pārmaiņu tiešu ietekmi uz nupat piedzīvoto katastrofu. 

Aptaujas liecina, ka sabiedrības dusmas par vietējo un globālo politiķu bezdarbību ir sasniegušas nepieredzēti augstu līmeni, tomēr paralēli tam Austrālijas sabiedrība sāk aktīvi prātot, kā dzīvot tālāk. Tas attiecas uz mājokļiem, brīvdienu ceļojumu paradumiem, darbu, atpūtu, pārtikas un ūdens patēriņa paradumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu