Misānes standarts • IR.lv

Misānes standarts

1
Aivars Ozoliņš

Politiķu rīcībai Misānes lietā būtu jākļūst par modeli rīcībai ikdienā

Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lieta pacelta visaugstākajā politiskajā līmenī. Valsts prezidents Egils Levits pirmdien sasauca īpašu izpildvaras un tiesu varas vadītāju sapulci par šo lietu un pēc tās paziņoja, ka valsts ir daudz darījusi, lai palīdzētu Misānei, un viņš redzot vairākus scenārijus viņas aizstāvībai turpmāk.

Var piekrist prezidentam, ka valsts amatpersonu un politiķu iesaistīšanās šīs problēmas risināšanā ir bijusi ārkārtīgi aktīva. Un nevar piekrist tiem, kuri apgalvo, ka šim gadījumam esot pievērsta pārlieku liela uzmanība. Sak, tā esot tikai Misānes radinieku un atbalstītāju veiksmīgi organizēta sabiedrisko attiecību kampaņa.

Sabiedrības atsaucībai uz Misānes lūgumu palīdzēt, protams, bija nozīme, ko arī prezidents Levits pirmdien pēc sanāksmes uzsvēra. Taču valsts pārstāvjiem pienākas atzinība par centieniem aktīvi risināt problēmu. Vienīgi varētu vēlēties, lai viņu rīcība šajā lietā būtu modelis amatpersonu rīcībai visos gadījumos, kad ir aizskartas Latvijas pilsoņu tiesības. Latvijā daudziem ir nepieciešama palīdzība. Arī ikdienā politiķu un amatpersonu reakcija uz pilsoņu tiesību un interešu aizskārumu būtu jāvērtē ar viņu pašu tagad nolikto «Misānes standartu».

Latvijā ir Eiropas Savienībā augstākais vardarbīgas nāves gadījumu procents, liecina Eurostat dati, un nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvars ir viens no augstākajiem. Notiek «sistēmiski pārkāpumi» bērnu tiesību aizsardzības jomā, ir atklājusi Valsts kontrole. Katra trešā sieviete Latvijā vismaz reizi mūžā piedzīvo fizisku vai seksuālu vardarbību, kas ir viens no augstākajiem līmeņiem ES. Katru gadu vidēji 20 sievietes iet bojā no vardarbības ģimenē, bezkaislīgi konstatē statistika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu