Sāk — un klūp • IR.lv

Sāk — un klūp

Pauls Raudseps

Kamēr Senāta republikāņi attaisno prezidentu, demokrātus pārņem haoss

Donalds Tramps ir visnepopulārākais ASV prezidents kopš Otrā pasaules kara un tikai trešais valsts vēsturē, pret kuru sākta impīčmenta procedūra. Savukārt 2018. gada Kongresa vēlēšanās demokrātu partija piedzīvoja sen neredzētu atbalsta pieaugumu un pārliecinoši atguva vairākumu Pārstāvju palātā.

Taču pēc pagājušās nedēļas notikumiem Trampa izredzes tikt pārvēlētam šķiet vēl labākas.

Senāts trešdien, 5. februārī, nobalsoja pret Trampa atstādināšanu no amata par centieniem izmantot militāro palīdzību, lai piespiestu Ukrainu sākt izmeklēšanu pret viņa iespējamā sāncenša Džo Baidena dēlu Hanteru. Demokrāti apvainoja Trampu pretlikumīgā budžeta naudas izmantošanā savu personisko rēķinu kārtošanai, taču balsojuma rezultāts bija skaidrs jau no brīža, kad septembrī sākās izmeklēšana par impīčmentu. Republikāņiem Senātā ir 53 no 100 vietām, un Tramps ir panācis dzelžainu kontroli pār savu partiju. Demokrāti bija cerējuši ar impīčmenta procedūru vismaz ietekmēt sabiedrisko domu sev par labu, taču pirmās pazīmes liecina par pretējo — Trampa reitings, lai gan vēl aizvien zem 50%, tomēr ir nedaudz pavirzījies uz augšu.

Par impīčmentu demokrāti vēl varētu sevi mierināt, ka mēģināts nav zaudēts, taču par sava prezidenta kandidāta izvēlēšanās procedūru viņiem ir iemesli ne tikai lauzīt rokas, bet arī sākt plēst matus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu