Jauni ielāpi NEPLP • IR.lv

Jauni ielāpi NEPLP

2
Ieva Kalderauska. Foto no privātā arhīva
Māra Miķelsone

Smagu reputācijas krīzi piedzīvojušais elektronisko mediju uzraugs šonedēļ iegūs papildspēkus — Saeima amatos virza žurnālistus Ievu Kalderausku un Jāni Eglīti. Kādi ir viņu plāni?

Divas vakances Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) ir kopš oktobra, kad amatu atstāja padomes vadītāja Dace Ķezbere, bet jau maijā pilnvaras bija nolikusi par komercmediju pārraudzību atbildīgā Gunta Līdaka. Konkursā pieteicās 17 pretendenti, no kuriem Sabiedriski konsultatīvā padome par labākajiem atzina Ilmāru Šlāpinu, Robertu Putni, Ievu Kalderausku un Jāni Eglīti, bet atbildīgā komisija apstiprināšanai Saeimā šoceturtdien virza Kalderausku un Eglīti.

Abi žurnālisti ir pieredzējuši profesionāļi, taču līdz šim nav manīti kā aktīvi cunftes pārstāvji, un viņu biogrāfijas neliecina arī par pieredzi administrēšanā. Saeimas atbildīgā komisija lēmumu par viņu virzīšanu pieņēma pēc garām diskusijām valdības koalīcijas iekšienē.

NEPLP ir pamatīgā krīzē jau kopš pērnā gada sākuma, kad negaidīti atlaida divus LTV valdes locekļus un vietā nesekmīgi izraudzījās kandidātus, kas izpelnījās plašu nozares kritiku un visbeidzot amatos netika apstiprināti. Vēlāk NEPLP loceklim (tagad vadītājam) Ivaram Āboliņam, kurš ir atbildīgs par radio, neuzticību izteica Latvijas Radio žurnālisti. Latvijas Žurnālistu asociācija pieprasīja no amatiem atbrīvot visus NEPLP locekļus, jo viņi nav kompetenti, atbildīgi un nedomā par konstruktīvu sadarbību ar medijiem. 

Pēc vairākus mēnešus ilgušām debatēm Ķezbere septembrī paziņoja, ka atstās amatu. Bet šā gada sākumā NEPLP atkal iekļuva ziņu virsrakstos, kad Latvijas Radio bija izpētījis, kā ar savējo algošanu padomē nostiprinās Nacionālā apvienība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu