Ja apvienojas, ir lielāka jauda • IR.lv

Ja apvienojas, ir lielāka jauda

1
Māris Jansons. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Rīgas Apkaimju alianses vadītājs Māris Jansons cīnās par Marsa parku, pret Tīrīgu un jūt aizvien lielāku iedzīvotāju vēlmi iesaistīties

Kad sazvanu Rīgas Apkaimju alianses valdes priekšsēdētāju Māri Jansonu, viņš, kā jau īstens cilvēciskas pilsētvides atbalstītājs, ir uz velosipēda. Vēl pāris reizes ir jāsazinās, lai vienotos par tikšanās laiku un vietu, kura izrādās ne bez aktuālas nozīmes. Restorāns Mākonis atrodas Jaunajā Teikā, pavisam netālu no Marsa parka, kura liktenis kļuvis par šī brīža aktuālāko jautājumu Apkaimju alianses darba kārtībā.

Taču tas nebūt nav viss. Pēdējā laikā dažādu Rīgas apkaimju biedrību aktivitātes kļuvušas aizvien manāmākas un ietekmīgākas. Apkaimju alianse bija galvenā sabiedriskā organizācija, kas iestājās pret Rīgas atkritumu saimniecības nodošanu uz 20 gadiem Tīrīgas monopolam. Torņakalna, Āgenskalna, Anniņmuižas, Bieriņu, Zasulauka un Šampētera, Centra, Latgales priekšpilsētas un Vecrīgas biedrības parakstījušas ar Rīgas domi sadarbības memorandu par Rail Baltica attīstību. Bez sevišķas piepūles Facebook var atrast, kā Mežciema attīstības biedrība cenšas savā apkaimē glābt kokus, bet Jaunciema biedrība — panākt pastaigu takas ierīkošanu.

Lai gan Apkaimju alianse izveidota 2018. gadā un Māris par valdes priekšsēdētāju kļuva tikai šā gada janvāra beigās, viņš bijis aktīvists jau krietni sen — kopš 2004. gada, kad iesaistījās Kundziņsalas biedrībā. Tā esot otrā vecākā apkaimes biedrība Rīgā, viņš lepni saka. Pirmā tika izveidota Mežaparkā. Kundziņsalā «ir tāda tipiska Rīgas biedrība, kura izveidojas tad, kad notiek kādas negatīvas lietas», stāsta Māris. Kundziņsalu taisījās iekļaut Rīgas ostas teritorijā, bet iedzīvotāji to nevēlējās. Diemžēl šo cīņu viņi zaudēja, tomēr tagad, pēc 14 gadiem, ir panākta atļauja būvēt tur jaunas dzīvojamās mājas. Ja to nevar darīt, «tad rajons ir nolemts». «Tā mums ir liela uzvara,» priecājas Jansons.

Kundziņsalas organizācijā esot ap 40 biedru, bet Māris neuzskata, ka skaits ir galvenais rādītājs. Svarīgākais — cik cilvēku atnāk uz pasākumiem. Kundziņsalieši bieži organizē talkas, kuras esot populāras, un pasākumos, kurus viņi rīko bijušajā skolā, apmeklētājiem nereti pietrūkstot krēslu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu