Juris Žagars: Teātrim ir jārezonē ar sabiedrību • IR.lv

Juris Žagars: Teātrim ir jārezonē ar sabiedrību

2
Juris Žagars. Foto: Edmunds Brencis

Martā darbu Dailes teātra vadībā sāks Juris Žagars, kurš uzvarēja konkursā. Par teātra radošo direktoru Žagars izvēlējās režisoru Viesturu Kairišu. Intervijā žurnālā Ir Žagars teic, ka viņa pirmais uzdevums būšot mēģināt teātri padarīt lētāku – samazināt ēku un mākslas produktu ražošanas procesa izmaksas, bet ne algas.

Žagars vēlas panākt, ka Dailes teātra iestudējumi atkal kļūst par tādiem, par kuriem strīdas un runā sabiedrībā tāpat kā par Jaunā Rīgas teātra izrādēm. Viena no lielākajām problēmām ir repertuārs, atzīst pazīstamais aktieris un Cēsu Mākslas festivāla veidotājs. Repertuārs esot tāds, kas varētu būt jebkur – jebkurā valstī jebkurā laikā, atzīst Žagars. Taču teātrim ir jārezonē ar sabiedrību, un tas nenozīmē, ka tam vienmēr ir jābūt nopietnam.

Ar Kairišu viņš nesen runājis par nākamo teātra sezonu, kurā iekrīt barikāžu laika trīsdesmitgade. Radusies doma, ka vajag izrādi par barikādēm: “Skatāmies uz to ne tikai pārnopietni — tas tomēr bija arī piedzīvojums mums, tā laika jaunajai paaudzei. Vakarā mājās sāku domāt: stop! Vai sabiedrību šodien tiešām interesē, kas notika pirms 30 gadiem Barikādēs? Vai jaunus cilvēkus tas interesē? Es domāju, ka pilnīgi viss jāskatās šādi — vai tas rezonē, interesē?”

Pilnīgi skaidrs par repertuāru esot tas, ka Kairišs iestudēs Māras Zālītes jauno lugu par Eduardu Smiļģi. Žagars ar Kairišu dalīšot finansiālo atbildību par Dailes teātri: “Mana finansiālā atbildība būs naudas devēja, Kultūras ministrijas priekšā. Mums ar Viesturu būs terminēts līgums, viņam zināmā laika periodā jāpanāk, lai teātris «izdēj» zināmu daudzumu zelta oliņu — labu izrāžu. Viņa finansiālā atbildība — domājot par katru jauno repertuāra vienību, radošajam direktoram jāatbild uz jautājumu, vai šo izrādi skatīsies, vai varēs pārdot 1000 biļešu katru vakaru. Ja ne 1000, varbūt 600 — tad uzreiz skatīsimies, ko darām ar zāli un biļešu cenām.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

Sunflower 30.01.2020. 12.48

Žēl, protams, ka direktoram nerūp laba atmosfēra teātrī un iedziļināšanās finansēs. Cik novērots, JRT un NT nav solistu, tur ir komandas princips. Kairišs jau var veidot izcilas režijas, bet viņš nevar nogarantēt tikpat izcilu izpildījumu.

+2
0
Atbildēt

0

not mii 30.01.2020. 11.14

ka tik nu nesanāk rezonēt ar intrigantiem, a tie vispārt saprot kaut ko vai domā austrumu robežas kategorijās? Tur jau arī ir liela māksla, bet uz mazas skatuves. Vēl cerība uz Kairišu, ka tas parādīs tādu piļsātu, ka visi aizies apstulbuši, lai izdodas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu