Spēka demonstrācija • IR.lv

Spēka demonstrācija

Pauls Raudseps

Jau sen bijis skaidrs, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta spējai tikt galā ar ABLV

Neoficiālās sarunās kāda augsta valsts amatpersona mēdz ironizēt, ka Latvija prot spoži cīnīties ar problēmām, kuras pati sev radījusi.

Otrdien notikušajās kratīšanās ABLV bankā, kurās uzkrītoša loma bija arī maskotiem specvienību pārstāvjiem, ir sevišķi krāšņa šā aforisma ilustrācija.

Jau kopš 90. gadiem, kad Parex ar piemiegtu aci un zinošu smaidu centās klientus uzbudināt ar vārdiem «mēs esam tuvāk par Šveici», Latvijā pastāvīgi atradušies politiķi un uzņēmēji, kuri alkuši šeit izveidot «reģionālo finanšu centru» jeb caurumu, caur kuru netīra Austrumu naudu varētu ielīst Rietumu banku sistēmā. Par spīti atkārtotiem brīdinājumiem un augošam starptautiskam spiedienam, Latvijas iestādes konsekventi centās izdarīt pašu minimumu, lai valsts reputācijas jēriņa āda saglabātos ja ne pavisam balta, tad vismaz gaiši pelēka, bet vienlaikus naudas atmazgāšanas vilks justos labi paēdis.

Vadzis lūza 2018. gada februārī, kad ASV pasludināja gatavību piemērot sankcijas pret ABLV banku par sistemātisku naudas atmazgāšanu un starptautisko sankciju ignorēšanu. Spiediens vēl pieauga tā paša gada vasarā, kad Eiropas Padomes naudas atmazgāšanas apkarošanai radītā organizācija Moneyval publiskoja par Latviju kritisku vērtējumu un paziņoja — ja valsts pusotra gada laikā nespēs šo jomu sakārtot, tā nonāks «pelēkajā sarakstā», kas varētu nozīmīgi apgrūtināt Latvijas banku finanšu operācijas ar citu valstu finanšu iestādēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu