Krata ABLV — aizdomas par vismaz 50 miljonu eiro atmazgāšanu • IR.lv

Krata ABLV — aizdomas par vismaz 50 miljonu eiro atmazgāšanu

4
Valsts policijas pretterorisma vienības "Omega" pārstāvji ierodas likvidējamajā "ABLV Bank" centrālā ēkā Skantes ielā 7, kur Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki veic neatliekamās procesuālās darbības. Foto: Sintija Zandersone, LETA
Indra Sprance

Ne mazāk kā 50 miljonu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana — aizdomās par šādiem pārkāpumiem otrdien likumsargi veica kratīšanu likvidējamajā bankā ABLV un vēl vismaz 19 citās vietās Latvijā un ārvalstīs.

Kratīšanu veic Ģenerālprokuratūras, KNAB, Valsts policijas, Valsts ieņēmumu dienesta un FKTK darbinieki. Kriminālprocesa virzītājs ir prokuratūra.

Paziņojumā medijiem Ģenerālprokuratūra, nenosaucot ABLV banku vārdā, informē par plašajām kratīšanām. To, ka kratīšana notiek ABLV, aģentūrai LETA apstiprināja bankas pārstāvis Jānis Bunte, taču bankai neesot sīkākas informācijas par lietas būtību.

Prokurarūra norāda — krimināllietā esošie materiāli satur ziņas, ka organizētā grupa, kurā ietilpst vairāku valstu pārstāvji, laika posmā no 2015. līdz 2018. gadam veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 miljonu eiro apmērā. Tajā skaitā pārskaitījumi vienā no Latvijas bankām veikti par faktiski nenotikušiem darījumiem.

«Organizētās grupas īstenoto noziedzīgo nodarījumu atbalstīja likvidējamā kredītiestāde un tās darbinieki, novēršot šķēršļus naudas līdzekļu pārskaitīšanā,» norāda prokuratūra.

Kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana par diviem Krimināllikuma pantiem — dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Žurnāls Ir jau pērn septembrī un oktobrī vēstīja, ka pastiprinātā likumsargu redzeslokā nonācis liels skaits ABLV klientu — amatpersonām ir aizdomas, ka iespējami noziedzīgi iegūtu līdzekļu apjoms bankā pārsniedz miljardu eiro. Finanšu izlūkošanas dienesta arestētais līdzekļu apjoms sasniedza 100 miljoni eiro, bet pērnvasar dienests beidzot bija saņēmis no ABLV vēsturisko darījumu datus par 2013. — 2018. gadu un veica izpēti.

Tobrīd bija zināms jau par astoņiem kriminālprocesiem, kuros tiek izmeklēta tieši bankas un tās darbinieku iespējamā loma naudas atmazgāšanā. Tajā skaitā likumsargu redzeslokā bija nonākusi arī ABLV meitaskompānija ABLV Corporate Services, kas sniedza grāmatvedības un konsultāciju pakalpojumus. Pēc bankas apturēšanas tā mainīja nosaukumu uz Vincit Accounting un par tās īpašnieku kļuva Vadims Reinfelds, kas vairāk nekā 20 gadus nostrādājis dažādos amatos ABLV.

Šai konsultāciju firmai ir saites ar vēl kādu ABLV koncerna darbinieku — 2017. un 2018. gadā uz prokūras pamata to pārstāvēja Arvīds Kostomārovs, kurš vēlāk pēc bankas īpašnieku ierosinājuma tika apstiprināts ABLV likvidatora amatā, bet pērn decembrī šo amatu atstāja.

Vairāk par Ir atklāto lasiet rakstā Cik netīri?

Komentāri (4)

Mantrausis 29.01.2020. 07.06

Šai pasākumā mulsina kāda lieta, ko, starp citu, padomju laiku vērtējumā par vēlamu un pozitīvu nesauc. Proti, mums faktiski nav spēcīgu vietējo banku un kopš ABLV notikumiem neviens nerunā, kurp tad it kā nepareizās naudas plūsmas virzās tagad. Mums ir aktuālas likstas ar tranzītu, kur netop analizēts, kā to ietekmē dīvainības Latvijā (runa nav par Krievijas ostu politiku, bet vietējām darbībām). Mums ir eksportspēcīga meža nozare, bet valsts iestādes sniedz, ko neslēpj, nekorektus datus EK un ES, ko pašas citē, mērķtiecīgi radot problēmas tiem, kas pelna un strādā. Kā to nosaukt? Zināms, ka cilvēku rakstura īpašības nenosaka ģeogrāfija vai politika, bet pie mums institūciju līmenī ilgtspēja, tālredzība un darbs valsts (sabiedrības) labā vismaz patlaban ir zudis. To dara uzņēmēji, kam apzināti traucē, ne sistēmas pārstāvji… Kaut kas rit greizi…

0
0
Atbildēt

0

kolpants 28.01.2020. 21.19

И совершенно случайно журналисты об этом так быстро узнали и приехали?))
Выскажу крамольную мысль-может, это немного пиара, чтобы показать, как активно Латвия борется против отмывания, чтобы не ругали сильно по Моневалу?
А потом, как обычно, через год спросят-а где результаты? А ответ уже не раз и не два опробован: проходят серьезные мероприятия, обработан большой объем данных, но это все сложно, нельзя ждать мгновенных результатов
На делфях экономист из Луминора (он и тут периодически публикуется) выразился, что западных партнеров больше волнует не ситуация с отмыванием и это сообщение Моневал, а то, что за уже столько лет “борьбы” нет осужденных по экономическим преступлениям. Все как-то рассасывается..
Работнику ВИДА мама пенсионерка дарит 500 тыс евро и…все затихает..
В тумбочке ген.секретаря одной антикоррупционной партии находятся 30 тыс евро…и все..
и т.д. и т.п.

0
0
Atbildēt

0

QAnon 28.01.2020. 17.20

Cerēsim, ka ASV pieķersies klāt arī ABLV un Rietumu banku “stipendiātiem”: zagļiem, pederastiem un prokremliskās šļuras. https://www.pietiek.com/raksti/rietumu_bankas_saimnieki_vilusies_slesera,_sak_investet_vienotiba_un_citas_lielakajas_partijas

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu