«Nevar mani tā vienkārši salauzt» • IR.lv

«Nevar mani tā vienkārši salauzt»

Ints Ķuzis. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Pēc vairāk nekā astoņu gadu darba Valsts policijas vadībā Ints Ķuzis (57) nolēmis priekšlaicīgi pamest amatu. Kāpēc, un uz kurieni viņš dosies tālāk?

Valsts policijas šefam Intam Ķuzim patīk gatavot. Barbekjū pasākumus viņš parasti pavadot pie grila. «Man ir klasiskā recepte — kakla karbonāde. Ļoti pateicīga gaļa — ar taukumiņu,» stāsta Ķuzis. Gaļas cepšana laukā palīdzot atslēgties no darba. 

Pēdējos 39 gadus Ķuzis pavadījis policijas, pirms tam milicijas dienestā. 15. janvārī viņš negaidīti paziņoja par amata atstāšanu — gadu pirms sava otrā pilnvaru termiņa beigām. Tāpēc arī aicinājām viņu uz pusdienu interviju. Vietu Ķuzis izvēlējās netālā braucienā no policijas mītnes — lielveikala Sky & More kafejnīcu Cup & Cino. «Te ir pietiekami omulīgi.»

Tiekamies piektdien, divas dienas pēc viņa paziņojuma. Tagad jūtoties labāk, bet izšķiršanās bijusi smaga, stāsta Ķuzis. Lēmumu pieņēmis gada nogalē, ministram paziņojis 27. decembrī. Pirms tam pārrunājis ar sev tuviem cilvēkiem. «Protams, sākotnēji visi uzskatīja, ka to nedrīkst darīt,» viņš saka. Kad izlicis argumentus, piekrituši. Ķuzis uzsver — tā bija viņa izšķiršanās, nevis kāda spiediena rezultāts. Tāds iespaids varētu rasties no iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV) jau agrāk paustās neapmierinātības un pēc Ķuža atlūguma secinātā, ka no jaunā policijas šefa viņš gaidīs «lielāku jaudu un svaigas asinis».

«Esmu pietiekami stiprs garā un svarā, un miesā. Nevar mani tā vienkārši salauzt,» komentē Ķuzis. Policiju viņš pamet, jo uzskata — jaunā dienesta reforma jāīsteno vadītājam ar jaunu skatījumu un arī prasmēm. «Katram cilvēkam iekšā iebūvēts tas, no kurienes tu nāc, kur esi mācījies, pilnveidojies. Nenoliedzami es esmu padomju produkts.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu