Klajā nācis žurnāla "Ir" speciālizdevums par pētījumiem • IR.lv

Klajā nācis žurnāla “Ir” speciālizdevums par pētījumiem

1
Speciālizdevuma vāks.

Ceturtdien klajā nācis žurnāla Ir speciālizdevums, kurā pirmo reizi izlases veidā apkopoti aizvadītā gada lielie pētnieciskie raksti.

Ideju žurnāliste Indra Sprance pārveda no ASV, kur pavasarī viesojās mācību vizītē, — viena no apciemotajām redakcijām praktizēja šādu gada pētniecisko materiālu apkopošanu īpašā žurnālā.

Speciālizdevumā apkopoti 2019. gada pētnieciskie raksti par novadu reformu, veselības aprūpes kvalitāti slimnīcās un OIK atcelšanu. Izdevumā iekļauts arī raksts par Aivara Lemberga ilgo tiesāšanu.

Redakcija ar šo izdevumu vēlas sagādāt saviem lasītājiem ērtu iespēju izlasīt šos rakstus, ja gadījumā ikdienas darbu gūzmā kāds no tiem ir paslīdējis garām.

Speciālizdevumu saņems Ir abonenti un to var iegādāties preses kioskos.

Komentāri (1)

rigastiesa 02.01.2020. 12.31

https://ir.lv/2019/02/20/lietas-izskatisanas-gaitu-tiesa-vertes-sprieduma/
19.02.2019., Rīgā.
“Vēlamies precizēt žurnāla “Ir” 2019. gada 14. februāra rakstā “10 gadu izaicinājums” publicēto informāciju par Rīgas apgabaltiesā notikušo sēžu skaitu, izskatot krimināllietu Nr. 12812001408. Līdz 2019. gada 8. februārim bija nozīmētas 1184 tiesas sēdes, no kurām notika 617 sēdes, bet nav notikušas 567 sēdes, tādēļ redzamas atšķirības salīdzinājumā ar žurnāla publikācijā minēto notikušo un atlikto sēžu skaitu.

Gada sākumā tiesa ar lietas dalībniekiem saskaņo tiesas sēžu grafiku jau nākamajam gadam, un sēžu atlikšana faktiski atspoguļo izmaiņas iepriekš nozīmēto sēžu norisē, taču sākotnēji 2009. gadā tāda kārtība vēl nebija ieviesta. Jāņem vērā, ka paplašinātā sastāvā (trīs tiesneši un rezerves tiesnese) tiesa lietu sāka izskatīt pēc tam, kad 16 tiesas sēdes jau bija notikušas. Turklāt sākotnēji tiesas sastāvā esošie tiesneši izskatīja arī citas lietas.
Informācija apkopota, pārskatot tiesas sēžu protokolus un precizējot Tiesu informatīvajā sistēmā atzīmētās norādes. Tiesas sēde uzskatāma par notikušu arī tajā gadījumā, ja tiesa konstatē, ka, piemēram, nav ieradies aicinātais cietušais, liecinieks vai kāds no apsūdzētajiem. Tas nozīmē, ka konkrēto tiesas sēdi nākas atlikt un lieta netiek skatīta pēc būtības, bet šo sēdi nevar atzīt par nenotikušu. Iespējams tādēļ atšķiras citu avotu sniegtā informācija.

Pašlaik lietas materiālos ir redzams, ka apsūdzēto dēļ nav notikušas 78 (t.sk. darbnespējas dēļ – 56), bet advokātu dēļ – 133 tiesas sēdes (t.sk. – 36 viņu darbnespējas dēļ).
Citu iemeslu dēļ nenotika vēl 356 tiesas sēdes. To vidū – tiesnešu prombūtnes dēļ nevarēja notikt 201 iepriekš nozīmēta sēde (saistībā ar darbnespēju – 73, saistībā ar pārplānotajiem atvaļinājumiem – 59*, profesionālās kvalifikācijas celšanas mācību dēļ – 13), bet 27 sēdes savulaik atliktas, lai tiesa iepazītos ar pieteiktajiem lūgumiem vai citiem materiāliem un pieņemtu attiecīgus lēmumus. 67 sēdes nav notikušas, jo lietas dalībniekiem dots laiks, lai iepazītos ar dokumentiem, sagatavotu viedokli vai sagatavotos debatēm.
Izvērstāk lietas izskatīšanas gaitu tiesas kolēģija analizēs gala nolēmumā.

Ar cieņu
Raimonds Ločmelis, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos
* – saistībā ar pārplānotajiem tiesnešu atvaļinājumiem 2009. gadā nav notikušas četras iepriekš nozīmētas tiesas sēdes; 2011. – 11; 2012. – 15; 2013. – 21; 2014. – 3; 2015. – 5 sēdes.”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu